Hlavní obsah

Británie odmítla vstup pastorovi, čarodějovi KKK i neonacistům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Velká Británie v úterý zveřejnila seznam 16 z 22 nejméně žádoucích osob, jimž odmítla v posledních pěti měsících vstup kvůli jejich názorům. Jsou na něm islámští radikálové, rasisté, neonacisté i odpůrci homosexuality. Britské zákony umožňují od roku 2005 odmítnout vstup lidem, kteří dávají najevo nenávist a rozdmychávají teroristické akce. V říjnu byla pravidla zpřísněna.

Foto: Ronald Wittek, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Je to poprvé, co ministerstvo vnitra zveřejnilo, komu byl vstup odepřen. V šesti případech jméno nebylo uvedeno.

Mezi jinými byl za nežádoucího označen poslanec Hamásu Junís Astal i židovský radikál Mike Guzovsky, dva ruští šéfové skinheadského gangu, neonacista Erich Gliebe a bývalý velký čaroděj Ku Klux Klanu Stephen Don Black.

Vstup byl byl odepřen také 79letému baptistickému pastorovi Waldronu Phelpsovi a jeho dceří Shirley kvůli jejich postojům k homosexualitě. Oba demonstrovali na pohřbech obětí AIDS a oslavovali smrt amerických vojáků v Iráku jako trest za americkou toleranci homosexuality.

Do Británie nemohl ani kontroverzní moderátor rozhlasové talk show Michael Savage útočící na homosexuály a imigranty.

Člen britské muslimské rady Inayat Bunglawala zákon kritizuje, protože vstup do země by neměl být odmítán na základě názorů.

V posledních letech do Velké Británie nesměli ani někteří bojovníci za práva zvířat, rappeři včetně Snoop Doggyho Dogga a guru životního stylu Martha Stewartová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám