Hlavní obsah

Německo oznámilo bojkot konference OSN o rasismu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německo v neděli oznámilo, že se nezúčastní Světové konference proti rasismu, xenofobii a další intoleranci, kterou od pondělí v Ženevě pořádá OSN. Informovala o tom agentura AP. Bojkot konference avizovaly již také Spojené státy, Austrálie, Kanada, Itálie, Nizozemsko a Izrael.

Článek

Německá vláda uvedla, že se obává, aby konference proti rasismu nebyla "zneužita k jiným zájmům". Ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier sdělil, že rozhodnutí učinil po konzultacích s ostatními zeměmi Evropské unie, a vyzval ty, kdo se konference zúčastní, aby se "snažili efektivně bojovat proti rasismu a etnické diskriminaci."

Západní země, které účast na konferenci odmítly, tak učinily zejména z obav, že letošní konference proti rasismu bude probíhat v podobném duchu, jako ta poslední v Durbanu v roce 2001. Jednání tehdy poznamenala diplomatická roztržka, když řada arabských zemí vystupovala tvrdě protiizraelsky a chtěla definovat sionismus jako rasismus.

Reklama

Výběr článků

Načítám