Hlavní obsah

Americký voják dostal za vraždu Iráčanů doživotí

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vilseck

Vojenský soud na americké základně v jihoněmeckém Vilsecku ve čtvrtek odsoudil na doživotí Johna Hatleyho. Ten byl s dalšími šesti vojáky obviněn v souvislosti s předloňskou vraždou čtyř Iráčanů v Bagdádu. Čtyřicetiletý Hatley byl s hodností vrchního rotmistra ve skupině nejvýše postaveným mužem.

Foto: Atef Hassan, Reuters

Americký voják v Bagdádu. Ilustrační foto.

Článek

Zastřelení Iráčanů a vhození jejich těl do vodního kanálu v Bagdádu mělo být pomstou za dřívější smrt dvou vojáků zabitých na patrole. Vojáci Iráčany zajali poté, co se jejich jednotka opakovaně stala terčem útoku povstalců. V budově, kde muže zadrželi, se údajně našlo množství zbraní a munice. Podle jednoho svědka panovaly v jednotce frustrace a strach.

Čtveřice se zavázanýma očima byla střelena zezadu do hlavy pistolí.

Hatley svou vinu odmítal a soud vzhledem k nedostatku důkazního materiálu rozhodoval jen na základě svědeckých výpovědí. Soud dal zapravdu žalobci Derricku Graceovi, který hovořil o naprostém zhroucení disciplíny, při němž se z vojáků stali vykonavatelé soudní moci i popravčí zároveň.

Soud vedle doživotního trestu rozhodl také o Hatleyově degradaci na vojína.

Osmičlenná porota už dříve v souvislosti s bagdádskými vraždami odsoudila dva vojáky za vraždu k 28 a 35 letům za mřížemi a dvěma udělila nižší tresty.

Reklama

Výběr článků

Načítám