Hlavní obsah

Itálie pohřbila oběti zemětřesení

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím
Aktualizováno

Itálie se v pátek rozloučila s oběťmi zemětřesení, které v kraji Abruzzo v noci na pondělí zabilo 289 lidí a tisíce připravilo o přístřeší. Mši při státním pohřbu celebroval druhý nejvyšší představitel Vatikánu kardinál Tarcisio Bertone. Vlajky v zemi zůstaly staženy na půl žerdi.

Foto: Giampiero Sposito, Reuters

Článek

Mimořádný význam pohřbu dokládá skutečnost, že se uskutečnil na Velký pátek, kdy se mše nesvětí. Na akci pod širým nebem u města Aquila, které zemětřesení poničilo, přišly i politické špičky včetně premiéra Silvia Berlusconiho, který osobně kondoloval pozůstalým. Pohřbu 205 obětí se zúčastnily tisíce lidí.

Úřady mezitím dopoledne zvýšily bilanci obětí na 289 a podle nich není téměř žádná šance, že by pod sutinami mohl být ještě někdo živý. Mezi oběťmi je 16 dětí a nejméně sedm studentů včetně dvou Čechů. [celá zpráva]

Vláda rozhodla, že záchranáři zůstanou nasazeni do neděle. Jejich práci v uplynulých dnech komplikovaly i stovky následných otřesů, které byly zaznamenány i v pátek dopoledne. Zemětřesení si vyžádalo též 1 000 zraněných a asi 28 000 lidí ztratilo domov.

:. Hodiny na věži kostela v Aquile se zastavily v 03:32 hodin ráno.

FOTO: ČTK/AP

Mezitím dál probíhá debata, nebylo-li možné vysokému počtu obětí předejít. Prezident Giorgie Napolitano, který oblast navštívil ve čtvrtek, zopakoval, že za spoustou úmrtí stálo nesplnění standardů při výstavbě. Prezident hovořil o "široké nezodpovědnosti při navrhování a výstavbě moderních budov“.  

Podle agentury AFP se částečně či úplně zřítily univerzitní budovy, budova nemocnice či domy pod správou města. "Stejné zemětřesení v Kalifornii by nezabilo jediného člověka,“ přitakal hlavě státu člen zvláštního parlamentního výboru Franco Barberi v rozhovoru pro list Corriere della Sera.

V oblasti už působí na 1 000 odhadců škod, aby stanovili, které budovy jsou bezpečné a které mají naopak statiku nebezpečně narušenou.

:. Vyprošťování zasypané ženy. Zdroj: Reuters/Stream.cz

Reklama

Související témata:

Související články

Letecké snímky zkázy ve střední Itálii

Silné zemětřesení, které ráno postihlo střední Itálii, proměnilo řadu domů v Aquile v hromádku suti. Jen v tomto městečku se zachovaným středověkým rázem...

Výběr článků

Načítám