Hlavní obsah

Terorizují mou rodinu a přátele, stěžuje si Karadžić

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Haag

Bývalý bosenskosrbský prezident Radovan Karadžić ve čtvrtek obvinil prokurátory Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii (ICTY), že při hledání důkazů proti němu terorizují jeho rodinu a přátele. Řekl také, že si přeje, aby proces s ním začal co nejdříve, ale zdůraznil, že bude zpochybňovat všechny informace, s nimiž žaloba přijde, "kromě zpráv o počasí". Agentura AP to interpretovala jako projev jeho snahy proces co nejvíc protahovat.

Článek

Karadžić je před haagským tribunálem obviněn z genocidy, zločinů proti lidskosti a válečných zločinů, jichž se údajně dopustil během občanské války v Bosně a Hercegovině v 90. letech. Proces s ním má začít letos, ale datum ještě nebylo stanoveno. Karadžić se chce hájit sám.

Na čtvrtečním předběžném slyšení soudce vyzval, aby prokurátorům nařídili, aby přestali prohledávat domy jeho přátel a rodinných příslušníků. Řekl, že prohlídky zastrašují jeho rodinu a ztěžují jeho obranu. "Nemají právo vtrhávat do domů, aby tam sbírali dokumenty, které by mohli použít proti mně. Já snadno neznervózním, ale terorizování mé rodiny a přátel mi vadí," řekl.

Prokurátoři na obvinění nereagovali a předsedající soudce Iain Bonomy řekl, že se nezdá, že by něco dělali špatně. Prokurátorům nařídil, aby do 18. května vypracovali dokument shrnující důkazy, svědectví a průkazní materiál, který chtějí proti Karadžičovi uplatnit.

Karadžić byl po třináctiletém skrývání zatčen loni v červenci v Bělehradě a vydán do Haagu. Autoritu soudu neuznává. Před měsícem se před ním odmítl vyjádřit ke své vině či nevině. Soud v souladu se svými pravidly zapsal do spisu, že obžalovaný se cítí nevinen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám