Hlavní obsah

Obama bere čtyřikrát víc než Medvěděv

Právo, Michael Švec

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva/Washington

Hlava Ruska Dmitrij Medvěděv má více než čtyřikrát menší plat než jeho americký kolega Barack Obama. S odkazem na Financial Times to napsal ruský list Komsomolskaja pravda. Vlnu zájmu o platy světových lídrů zvedlo nové nařízení šéfa Kremlu, aby ruští státní činitelé každoročně zveřejňovali své příjmy. Medvěděv za sebe slíbil učinit tak do dneška.

Foto: Reuters

Prezidenti Ruska a USA Dmitrij Medvěděv a Barack Obama

Článek

Obama bere ročně 400 tisíc dolarů, dvakrát tolik, než kolik pobíral ve funkci jeho předchůdce George W. Bush. Medvěděv se musí spokojit s 90 tisíci dolarů. Světovou jedničkou ovšem je singapurský premiér Lee Hsien Loong v přepočtu s více než dvěma milióny dolarů ročně. Mezi západoevropskými lídry vede irský prezident Brain Cowen s 330 tisíci dolary.

Medvěděv stejně jako předseda vlády Vladimir Putin mají podle nového protikorupčního zákona povinnost do 1. dubna předat úřadům svá majetková přiznání. Prezident tak podle Kremlu již učinil, přiznání za sebe, svou choť a syna, chce Medvěděv později zveřejnit na své internetové stránce.

Roční platy lídrů (v tis. dolarů):
Lee Hsien Loong (premiér Singapuru)2500
Barak Obama (prezident USA)400
Taro Aso (premiér Japonska)355
Brian Cowen (irský premiér)330
Angela Merkelová (německá kancléřka)314
Gordon Brown (britský premiér)274
Václav Klaus (prezident ČR)237 (s náhradami)
Mirek Topolánek (premiér ČR v demisi)112 (s náhradami)
Silvio Berlusconi (premiér Itálie)109
Dmitrij Medvěděv (ruský prezident)90

Medvěděv podle ČTK se svými majetkovými poměry seznámil veřejnost ještě před loňskými volbami. Vyšlo tehdy najevo, že Putinův nástupce nemá vlastní auto, takže přeprava rodiny závisí na letitém voze Volkswagen Golf jeho manželky Světlany. Zatímco ještě jako šéf plynárenského koncernu Gazprom kontroloval tok desítek miliard, jeho choť měla na kontě pouhých 380 rublů a 20 kopějek (zhruba 230 Kč).

Budoucí prezident zato vlastnil byt v Moskvě o rozloze téměř 368 čtverečních metrů, za poslední čtyři roky vydělal přes sedm miliónů rublů (skoro 4,3 miliónu Kč) a na osmi účtech v bankách měl dohromady 2,74 miliónu rublů (téměř 1,7 miliónu Kč), uvedla agentura.

Reklama

Výběr článků

Načítám