Hlavní obsah

Kritika kremelského režimu napadli v Soči čpavkem

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soči

Borise Němcova, kandidáta na starostu města Soči a čelného kritika ruské vlády, v pondělí napadli amoniakem. Němcov stanici Echo Moskvy řekl, že podezřívá aktivisty podporované Kremlem. Útok spojil se svou kritikou plánů vlády uspořádat v černomořském letovisku zimní olympijské hry v roce 2014.

Foto: archiv, ČTK

Boris Němcov

Článek

Incident se udál nedlouho poté, co Němcov zveřejnil otevřený dopis prezidentu Dmitriji Medvěděvovi, v němž uvedl, že přípravy na olympiádu by město Soči nesnesitelně zažítily, a navrhl, aby některé disciplíny hostila jiná města.

Němcov byl napaden před sídlem jeho předvolební kampaně. Podle jeho mluvčí ho hlubokým hlasem oslovila osoba v ženském oblečení a s kyticí v ruce. V tom okamžiku na něj zaútočil druhý člověk a zasáhl ho čpavkem. Němcov neutrpěl žádná vážnější zranění, i když se mu štiplavý plyn dostal i do očí. Policie, kterou okamžitě přivolal, prý dorazila až za více než hodinu.

Moskva odmítla incident oficiálně komentovat.

Němcov, liberál narozený v Soči, je předním kritikem premiéra Vladimira Putina. V devadesátých letech sloužil ve vládě na postu vicepremiéra. Původně před loňskou volbou kandidoval na prezidenta, z kampaně ale v prosinci 2007 odstoupil. Volby v Soči se konají 26. dubna.

Reklama

Výběr článků

Načítám