Hlavní obsah

OBRAZEM: Řecká věznice nezavedla bezpečnostní opatření, lupič uletěl už podruhé

Novinky, DPA, BBC,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ATÉNY
Aktualizováno

Řecko zahájilo v neděli rozsáhlou operaci s cílem dopadnout dva zločince, kteří uprchli z věznice v helikoptéře. Je mezi nimi i Vasilis Paleokostas, který spáchal řadu ozbrojených loupeží a má na svědomí i únos. Řecké úřady zanedbaly zabezpečení věznice.

Článek

Vasilis Paleokostas již jednou z téže věznice za pomoci vrtulníku uprchl - v roce 2006. Věznice Korydallos přesto nezavedla doporučená ochranná opatření.

Experti doporučili, aby věznice byla shora zakryta sítí, jež by zabránila při útěcích využít vrtulník. To se však nerealizovalo. A tak mohl Paleokostas s komplicem po provazu vyšplhat na palubu helikoptéry.

:. Opuštěný vrtulník, jimž uletěli zločinci, střeží policisté.foto: ČTK/AP

Řecká policie se také pokouší zjistit, kdo útěk Paleokostase a jeho albánského komplice Alketa Rizaie zorganizoval a kdo pro něj přiletěl. Vasilisův bratr Nikos, který zorganizoval předchozí útěk, sedí ve vězení.

:. Strážce věznicefoto: Reuters

Policie uvedla, že na palubě vrtulníku byla žena, která vedla odvetnou palbu proti vězeňské stráži, jež se snažila útěku zločince zabránit. Marně, střelba je zahnala.

Tentokrát alespoň vězeňská stráž zareagovala, před třemi lety nechala vrtulník přistát na dvoře věznice, protože si myslela, že jím přilétla náhlá inspekce.

:. Opuštěný vrtulník, jimž uletěli zločinci, prozkoumávají policisté.foto: ČTK/AP

Vrtulník nechali zločinci stát opuštěný na smetišti u dálnice, kde zřejmě přestoupili do připraveného auta. Policie následně všechny hlavní tahy uzavřela.

Na místě přistání vrtulníku byl zadržen pilot. Police se domnívá, že právě od něj povede cesta k lidem, kteří únik naplánovali a provedli. Pilot totiž uvedl, že vrtulník si najala jedna jeho známá s dalším mužem. Na palubě stroje mu pak řekli, aby letěl nad věznici. Vytáhli na něj nůž a vyhrožovali mu, že mají ruční granát.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám