Hlavní obsah

OBRAZEM: Evropa pod sněhem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Husté sněžení dál trápí střední Evropu. Řada výše položených silnic v Rakousku byla ve středu nesjízdná a ve většině tamních horských středisek stále platí velké nebezpečí pádu lavin. Ve švýcarských Alpách bylo kvůli tomu uzavřeno několik komunikací. S nástrahami sněžení a prudkého větru se potýká také Chorvatsko i Maďarsko a Německo.

Foto: Miro Kuzmanovic , Reuters

Rakušan odklízí sbńíh ze svého auta ve Stubenu.

Článek

V některých oblastech Rakouska napadlo za poslední den od 40 do 60 centimetrů sněhu. Na hlavním alpském hřebenu leží téměř půl metru nového sněhu. V Tyrolsku, Vorarlbersku a v Salcbursku je kvůli sněhové kalamitě již od úterý nesjízdných mnoho silnic. Ve středu byla doprava přerušena i na arlberské železnici a na trati mezi rakouským Scharnitzem a bavorským Mittenwaldem.

:. Auto ve vánici v rakouském Bregenzufoto: Reuters/Miro Kuzmanovic

Velkou trpělivostí se museli v úterý večer obrnit řidiči při průjezdu pfänderským tunelem u Bregenzu na dálnici A14. Vjezd do něj byl na několik hodin zablokován stovkami odstavených kamiónů, které nemohly pokračovat na německou dálnici A96.

:. Šňůra kamiónů ve Švýcarsku u Amstegufoto: Reuters/Michael Buholzer

Když úřady uzávěru odvolaly, havaroval v tunelu kamión řízený čtyřiadvacetiletým Čechem, který utrpěl vážná zranění. Volný průjezd tunelem byl obnoven až kolem 23:30.

:. Zasněžená silnice u Kraftsriedu na jihu Německafoto: ČTK/AP

Sníh komplikuje dopravu ve Švýcarsku

Přívaly sněhu ochromily dopravu i na mnoha místech Švýcarska, kde musely úřady kvůli lavinové hrozbě uzavřít několik silnic. Město Andermatt v centrální části země sníh ráno zcela odřízl od světa. Velká zpoždění nabraly také vlaky, provoz na strategické gotthardské železnici se ale již podařilo částečně obnovit. Vlaky z Curychu, Basileje a Luzernu do Milána musely být převedeny na jiné tratě.

:. Ucpaná dálnice ve Švýcarsku u Amstegufoto: Reuters/Michael Buholzer

S nezvyklou bílou nadílkou bojuje v těchto dnech Chorvatsko. Na jihozápadě země napadlo od úterý přes 50 centimetrů sněhu, který způsobil množství lehčích dopravních nehod. Na většině jadranských ostrovů stejně jako v přístavech Šibenik, Split a Zadar viděli přitom obyvatelé sníh po několika letech. Letiště v Zadaru bylo uzavřeno.

:. Zasněžená Budapešťfoto: Reuters/Karoly Arvai

Problémy přetrvávají na německých silnicích, zejména v Bavorsku, ale také v Schwarzwaldu.

Reklama

Výběr článků

Načítám