Hlavní obsah

Rusko posiluje, založilo vojenský pakt s šesti postsovětskými zeměmi

Novinky, ČTK, aš, RIA Novosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA
Aktualizováno

Rusko upevňuje svou vojenskou sílu. Ve středu arménský prezident Serž Sarkisjan oznámil, že Rusko a šest postsovětských republik vytvoří společné síly rychlé reakce. Zapojeny do nich dále budou Bělorusko, Kazachstán, Kyrgyzstán, Uzbekistán a Tádžikistán. Dohoda následuje den poté, co se Rusko a Bělorusko domluvily na společné ochraně vzdušného prostoru.

Článek

Utvoření sil vyplynulo z podpisu Organizace dohody o kolektivní bezpečnosti (ODKB).  Každá země do nich vyšle nejméně jeden prapor. Páteří společných sil rychlé reakce by se měly stát ruská 98. gardová výsadková divize a 31. výsadková brigáda. Kazachstán přislíbil jednu brigádu. Jednotky mají v mírových dobách zůstat ve svých posádkách, společný štáb má jen koordinovat jejich činnost.

:. Čerrveně: Státy, které se rozhdoly vytvořit síly rychlé reakce s Ruskem . Žlutý je Afghánistánfoto: Novinky/Ondřej Lazar Krynek

"Všichni účastníci se shodli na nezbytnosti přijmout toto rozhodnutí (o vytvoření společných sil rychlé reakce)," prohlásil ruský prezident Dmitrij Medveděv. Podle něj je nutné, aby ODKB byla s to pružně reagovat na široké spektrum hrozeb, jako je vnější agrese, mezinárodní terorismus a extremismus, organizovaný zločin, šíření drog či zvládání následků živelních pohrom a průmyslových katastrof.

Výhrady měl pouze Uzbekistán, kterému vadí, že do sil rychlé reakce mají být zapojeny i tajné služby a ministerstva pro mimořádné situace. Podle agentury RIA Novosti nechce participovat na společných silách permanentně, ale chce se vždy účastnit až operací.

Podepsání smlouvy jasně ukazuje, že Rusko nadále míní posilovat ztracenou pozici vojenské velmoci. V úterý podepsala Moskva s Minskem dohodu o vytvoření společného systému protivzdušné obrany. Moskva navíc z oblasti vytěsňuje Američany. Ve středu Kyrgyzstán oznámil, že brzo uzavře americkou leteckou základnu v zemi.

Ruský list Kommersant tvrdí, že se Moskva snaží přeměnit "sedmičku" v plnocenný vojensko-politický blok pod svým vedením, který by mohl být protiváhou NATO. Ale prý jde jen o "papírového tygra" bez praktické upotřebitelnosti. Může ale také jít o čistě politický krok.

Rusko popírá zájem vybudovat vojenské základny v zahraničí

Rusko ve středu oznámilo, že nemá v úmyslu budovat nové vojenského základny na Blízkém východě ani v Latinské Americe. Prohlásil to místopředseda ruské vlády Sergej Ivanov. Agentura ITAR-TASS přitom v lednu s odvoláním na ruské námořnictvo uvedla, že během několika let Rusko vybuduje své námořní základny v Libyi, Jemenu a Sýrii. 

"Pokud je mi známo, neexistuje žádný plán na vybudování trvalých vojenských základen v Latinské Americe. Jednoduše se domníváme, že to není nezbytné," řekl Ivanov s tím, že totéž platí i pro Blízký východ. Plány na jiné základny "za našimi hranicemi, mimo území bývalého Sovětského svazu" neexistují a ani se s nimi do budoucna nepočítá, dodal Ivanov.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám