Hlavní obsah

Kyrgyzstán chce uzavřít jedinou základnu USA ve střední Asii

Novinky, rei
MOSKVA

Kyrgyzstán uzavře klíčovou leteckou základnu Spojených států na svém území. V úterý to sdělil kyrgyzský prezident Kurmanbek Bakijev. Uzavření jediné americké základny ve střední Asii by bylo ránou akcím USA a NATO v Afghánistánu. Spojené státy chtějí rozhodnutí zvrátit.

Foto: Alexander Nemenov/Pool, Reuters

Kyrgyzský prezident Kurmanbek Bakijev (vlevo) s ruským protějškem Dmitrijem Medvěděvem v Moskvě

Článek

Bakijev prohlášení učinil v Moskvě, kde mu ruská vlády vláda přislíbila finanční pomoc ve výši zhruba 45 miliard korun. Washington v reakci uvedl, že pořád doufá v pokračující operativnost základny Manas a s kyrgyzskou vládou bude dál vyjednávat.

Kyrgyzstán se údajně rozhodl základnu uzavřít poté, co Washington odmítl jednat o zvýšení kompenzací, které USA za využívání Manasu platí. Spojené státy doposud platily 63 miliónů dolarů ročně, celkově americká pomoc Kyrgyzstánu dosahovala 150 miliónů dolarů ročně. Bakijev navíc v Moskvě řekl, že základna byla v roce 2001 zřízená jen na dvě léta.

Základna Manas je významnou podporou akcí USA a NATO v Afghánistánu, kde Spojené státy plánují navýšit počet vojáků na dvojnásobek, tedy na 60 tisíc.

Spojenci mají problémy s dodávkami do Afghánistánu. Nejvytíženější tranzitní trasu v Pákistánu napadají stále častěji povstalci. USA proto hledají další cesty. Pomoc jim v tom směru přislíbilo Rusko a o posílení tranzitních tras jednal v lednu americký armádní velitel pro Blízký východ generál David Petraeus i v Kazachstánu, Turkmenistánu a Tádžikistánu.

Reklama

Související články

Rusko pomůže USA v Afghánistánu

Rusko je připraveno spolupracovat v oblasti bezpečnosti v Afghánistánu se všemi zeměmi, tedy i se Spojenými státy. Prohlásil to v pátek podle agentury...

Výběr článků

Načítám