Hlavní obsah

Rusko a Bělorusko se dohodly na společné protivzdušné obraně

– MOSKVA
ČTK, aš, Novinky, RIA Novosti

Rusko a Bělorusko v úterý uzavřely dohodu o vytvoření společné protivzdušné obrany. Oznámil to poradce ruského prezidenta Dmitrije Medvěděva Sergej Prichoďko. Podle ruského prezidenta dohoda "výrazně zvýší obranyschopnost Ruska a Běloruska". Obě země se sblížily, neboť odmítají americký plán rozmístit prvky protiraketové obrany v ČR a v Polsku jako ohrožení své bezpečnosti.

Článek

"Běloruská strana se jednoznačně postavila za rozšíření integračních procesů,“ uvedl Prichoďko a dodal: "Potvrzujeme zájem našich běloruských kolegů a především prezidenta Lukašenka o to, aby se integrační proces a hluboké vzájemné propojení neoslabilo ani za krize.“

"Bělorusko dostane od Ruska posily pro letectvo a protivzdušnou obranu, stejné posílení obrany získá i Rusko," prohlásil velitel ruských vzdušných sil generálplukovník Alexandr Zelin. Společný systém podle něj zlepší radiolokační kontrolu vzdušného prostoru zejména v malých a velmi malých výškách na západní hranici soustátí od Pobaltí až po Ukrajinu. Do společné obrany má být podle generála zapojeno pět leteckých jednotek, deset protiletadlových jednotek, pět radiolokačních jednotek a jedna jednotka radioelektronického boje.

Požadavky Minsku

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko však na úvod jednání s Medvěděvem podotkl, že "vytvoření společného systému protivzdušné obrany by mělo být součástí jednoho balíku s prohloubením vojenské a technické spolupráce" obou zemí.

Podle listu Kommersant Minsk dosud podmiňoval podpis dávno připravené dohody tím, že Rusko výhodně dodá Bělorusku nejmodernější techniku a zároveň zadá zakázky běloruským zbrojovkám.

Na pořadu jednání v Kremlu má být také společný plán protikrizových opatření, vytvoření společného celního prostoru, zjednodušení pohybu občanů obou zemí či používání ruského rublu jako regionální měny.

"Hovořili jsme (s Medvěděvem) a nenašli jsme rozpory v žádných otázkách," řekl

Lukašenko podle agentury ITAR-TASS. Dodal však, že v agendě soustátí se nahromadilo mnoho problémů. Za nezbytné kupříkladu považuje vytvořit rovnoprávné podmínky pro podniky z obou zemí. "Opravdoví přátelé nikdy nebudou působit ke škodě zájmů druhého," dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám