Hlavní obsah

Z francouzské vlády odchází Datiová, ubírala Sarkozymu body

Právo, DPA, los

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Pouhé tři týdny od porodu vydržela Rachida Datiová ve funkci francouzské ministryně spravedlnosti. V pátek oznámila, že vládu opouští. Napsal to francouzský list Le Figaro. Sdělovací prostředky nepochybují o tom, že jde o výsledek nátlaku ze strany prezidenta Nicolase Sarkozyho. Datiová totiž ubírala vládě v očích veřejnosti mnoho bodů.

Foto: Profimedia.cz

Rachida Datiová

Článek

Na hlavu ministryně pršela dlouhodobě kritika za údajně arogantní jednání s podřízenými, jichž dokázala celou řadu poštvat proti sobě, za amatérismus, neschopnost vést úřad, chabé pracovní výsledky a větší zájem o požitky související s vládní funkcí než o práci samotnou.

Do očí bijící rozpor mezi rolí vládní úřednice a jejím vystupováním v módních magazínech jí vysloužil přezdívku „Rachida Barbie“, napsal britský Daily Mail. Příliš jí nepomohlo také to, že její mladší bratři Omar a Džamál skončili loni za mřížemi za prodej drog, dodal list.

Drží se zuby nehty

Za dobrovolným odchodem z vlády je ovšem podle Figara výměnný obchod - Sarkozy jí údajně musel slíbit, že se stane číslem dvě kandidátky vládního Svazu pro lidové hnutí (UMP) pro volby do Evropského parlamentu. Prezident ji ujistil, že kariéra europoslankyně rozhodně neohrozí její touhu hrát v budoucnu důležitou politickou roli na francouzské scéně, napsal deník.

Datiová (43) vzbudila rozruch tím, že se do úřadu vrátila pouhých pět dní po porodu dcery Zohry, která přišla na svět 2. ledna císařským řezem. Členové organizací na ochranu ženských práv ji za to příkře odsoudili s tím, že jde o špatný příklad pro ostatní ženy a o vytváření tlaku na novopečené matky, aby se do práce vracely po porodu co nejrychleji.

Kdo je otcem její dcery?

Tisk ji rovněž notně propíral kvůli tomu, že tají otce malé Zohry. Mezi muži, o nichž se spekuluje, se objevili francouzský státní tajemník pro sport Bernard Laporte, bývalý španělský premiér José María Aznar a François Sarkozy, mladší prezidentův bratr. Všichni tři to popřeli. Hovoří se také o tom, že využila nabídky spermobanky v Kodani. Sama Datiová odmítá o otci své dcery cokoli sdělit.

Datiová nastoupila do vlády v květnu 2007 po zvolení Sarkozyho prezidentem. Ten si ji vybral do vlády i proto, aby na dceři marockého otce a alžírské matky demonstroval etnickou různorodost francouzské společnosti. Sám Sarkozy ji prý oslovoval „má malá arabská holčičko“. To zase podle Daily Mailu bylo trnem v oku nynější první dámě Francie Carly Bruniové.      

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám