Hlavní obsah

Putin varoval před přílišným očekáváním Evropy pokud jde o Obamu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DRÁŽĎANY

Ruský premiér Vladimir Putin v sobotu označil nově zvoleného amerického prezidenta Baracka Obamu za upřímného a otevřeného muže, který dal Moskvě pozitivní signály. Zároveň však upozornil, že Evropa by od něho neměla příliš očekávat.

Článek

"Jsem hluboce přesvědčen o tom, že největší zklamání se rodí z velkých očekávání," prohlásil Putin v noci z pátku na sobotu při setkání se zástupci médií ve východoněmeckých Drážďanech. Ruský premiér v pátek v Berlíně jednal s německou kancléřkou Angelou Merkelovou.

Rusko si váží pozitivních signálů adresovaných Moskvě v době Obamovy prezidentské kampaně, podotkl. Označil Obamu za upřímného a otevřeného muže, když připomněl jeho postoj k rozmístění raket v Evropě a ke kandidatuře Gruzie a Ukrajiny na vstup do NATO. Moskva tyto dvě země považuje za součást své sféry zájmu.

Rusko loni pohrozilo rozmístěním taktických raket Iskander u Kaliningradu jako odvetou za americký plán postavit protiraketový radar v České republice a umístit desítku protiraketových střel v Polsku.

Budoucí americký prezident však v otázce pokračování výstavby tohoto raketového štítu dosud nic určitého neslíbil. Z dosavadních vyjádření vyplývá, že Obama výstavbu protiraketového štítu neodmítá, ale podobně jako vlivní demokraté v Kongresu žádá jasné důkazy o účinnosti celého systému.

"Plně se shodujeme v tom, že máme mnoho společného pokud jde o omezení horečného zbrojení," řekl Putin. "Máme mnoho společných problémů, které nemůžeme řešit sami. Jde o problémy Blízkého východu, Írán či šíření zbraní vůbec," dodal Putin a připojil rovněž světovou ekonomickou krizi, která podle něho vyžaduje kolektivní řešení a přístup.

"K takové spolupráci jsme připraveni," zdůraznil bývalý ruský prezident. Putin však podtrhl, že Rusko čeká na Obamův nástup do Bílého domu, aby mohlo jeho činy posoudit. "Musíme vidět, co se bude dít v praxi," poznamenal.

Reklama

Výběr článků

Načítám