Hlavní obsah

Každý týden je v Británii ubodáno pět lidí, ukazuje statistika

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Podle předběžných policejních statistik, které se dostaly během svátků do britských médií, je ve Velké Británii týdně ubodáno průměrně pět lidí. Policejní mluvčí James Brokenshire uvádí, že mezi dubnem 2007 a dubnem 2008 ve Spojeném království zemřelo po útoku nožem celkem 277 osob.

Článek

Pokud bude číslo potvrzeno, tak se bude jednat o nejvyšší počet zabití nožem za posledních 30 let, tedy od počátku vedení těchto statistik. Údaj by také znamenal nárůst o 38 % oproti roku 1999. Nejvíce osob bylo zatím ubodáno v obdobích 2002-2003 (265) a 2006-2007 (258).

Ukazuje se, že velmi nebezpečná je britská metropole Londýn, kde bylo v období 2006-2007 ubodáno 68 lidí a v posledním období to má být dokonce 86, tedy ještě zhruba o čtvrtinu více.

Čísla se mohou do Nového roku, kdy mají být statistiky oficiálně vydány, ještě mírně změnit. Stalo by se tak v případě, že policie či soudy překvalifikují nějaká zabití či ublížení na zdraví s následkem smrti. Je však pravděpodobné, že údaje zůstanou takřka ve stejné podobě, v jaké jsou nyní.

"Zločiny s nožem v ruce jsou pohromou, která jasně ukazuje, jak obrovské množství životů je jimi ročně ruinováno," uvedl Brokenshire.

Reklama

Výběr článků

Načítám