Hlavní obsah

Norsko za půl roku otevře Čechům pracovní trh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OSLO

Norsko otevře od května pracovní trh pro občany Česka a Slovenska. V úterý to oznámilo tamní ministerstvo práce. Norsko není členem EU, trh ale otevírá v rámci Evropského hospodářského prostoru, jehož členem je.

Foto: Henry Romeo , Reuters

Článek

Pro občany nových členských zemí EU postupně trhy otvírají všechny evropské státy. O otevření trhu zatím neuvažují v Německu, Rakousku a Belgii.

"Jsme rádi, že Norsko dospělo k názoru, že přechodná opatření už nejsou opodstatněná. Můžeme to považovat za norský dárek České republice v předvečer našeho předsednictví EU," řekla zástupkyně české velvyslankyně při EU Jana Reinišová. Češi se předsednických otěží v EU ujmou na půl roku v lednu a zrušení bariér na vnitřních trzích v EU patří k jejich hlavním prioritám.

Které země otevřely Čechům pracovní trh

Velká Británie

Irsko

Švédsko

Španělsko

Portugalsko

Finsko

Řecko

Itálie

Nizozemsko

Lucembursko

Francie

Dánsko (od května 2009)

Norsko (od května 2009)

V EU zatím Češi a Slováci, kteří unijní řady rozšířili v květnu 2004, nemohou zcela volně pracovat ve zmiňovaných čtyřech zemí. U Německa a Rakouska se dá čekat, že dočasnou výjimku prodlouží i na poslední možné dvouleté období, tedy do 30. dubna 2011. V Dánsku bariéry padnou od května. V Belgii zatím definitivní rozhodnutí nepadlo, ale zazněly z ní náznaky, že současné přechodné období prodlužovat chtít nebude.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám