Hlavní obsah

Německý ministr se obořil na Británii kvůli ekonomickému plánu

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

Německý ministr financí se opřel do opatření britské vlády proti propadu její ekonomiky. Peer Steinbrück při neobvykle upřímném překročení protokolu řekl, že půjčování, k němuž se ostrovní království uchýlilo, je omezený krok a bere dech.

Článek

Britská vláda se rozhodla snížit daň z přidané hodnoty o dvě a půl procenta a půjčit si rekordní sumu.

„Všechno to bude znamenat jen navýšení britského dluhu na takovou úroveň, že to bude splácet celá jedna generace,“ řekl Steinbrück magazínu Newsweek s tím, že Londýn teď rozhazuje miliardy.

„Přechod od dlouholeté ekonomie strany nabídky k omezenému keynesiánství (John Maynard Keynes byl britský ekonom, jehož závěry vedly k řešení hospodářské krize ve 30. letech - pozn. red.) bere dech. Když se respektovaných ekonomů ptám po příčinách finanční krize, říkají mi, že je za ní kreditní růst v uplynulých dekádách. Není to teď stejná chyba činěná pod veřejným nátlakem?“ dodal. Ke snížení DPH už jen poznamenal: „Opravdu si půjdete koupit DVD přehrávač, protože stojí 39 liber a 10 pencí namísto 39,90?"

Británie bude dlužit přes 3,5 biliónu korun

Britský ministr financí Alistair Darling minulý měsíc oznámil, že vláda podpoří domácí ekonomiku zvláštní injekcí 20 miliard liber (zhruba 600 miliard korun). Nejméně tři čtvrtiny z částky si Británie půjčí, což britský dluh v příštím roce navýší na 118 miliard liber (přes 3,5 biliónu korun).

Britská média dodávají, že zatímco Steinbrück kritizuje Británii, německá vláda odsouhlasila záchranný balíček v hodnotě 480 miliard eur (asi 12 biliónů korun). Ostatní země EU jsou na tom podobně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám