Hlavní obsah

Rakousko bude mít staronovou vládu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VÍDEŇ

V Rakousku bude i nadále vládnout takzvaná velká koalice dvou nejsilnějších politických stran v zemi - sociálnědemokratické (SPÖ) a lidové (ÖVP). Přesně osm týdnů po předčasných parlamentních volbách v neděli zástupci obou stran oznámili, že se dohodli na obnovení koalice a na společném vládním programu.

Foto: HERWIG PRAMMER, Reuters

Lídr rakouských sociálních demokratů Werner Faymann a šéf lidovců Josef Pröll po koaličních jednáních

Článek

Rozdělení ministerstev mezi obě strany zůstalo téměř stejné jako dosud, do rukou SPÖ přešlo jen ministerstvo zdravotnictví a naopak šéfa z ÖVP bude mít nově ministerstvo spravedlnosti. Zrušena byla místa dvou státních tajemníků.

Personální obsazení jednotlivých ministerských postů bude ale po dohodě šéfů obou stran oznámeno až v pondělí, protože zvláště na straně ÖVP se stále ještě o některých jménech jedná. Designovaný předseda ÖVP Josef Pröll však potvrdil dohady, které kolovaly ve Vídni, že z funkce ministryně zahraničí odchází Ursula Plassniková.

Ve volbách 28. září zvítězila SPÖ před ÖVP. Obě strany sice utrpěly ve srovnání s volbami z roku 2006 citelné ztráty a vzhledem k vážným rozporům nebyla jejich dohoda lehká, povolební matematika ale prakticky nepřipouštěla jinou možnost než obnovu vládní spolupráce obou těchto stran.

Poslanci obou stran nemají v parlamentu hlasovat proti sobě

Koalice, která se po 18 měsících vládnutí rozpadla letos v červenci, vyměnila od té doby šéfy obou stran: dosavadního kancléře Alfreda Gusenbauera (SPÖ) nahradil v čele strany a nyní vystřídá i ve funkci kancléře Werner Faymann, v čele ÖVP a ve funkci vicekancléře střídá Wilhelma Molterera Josef Pröll.

Faymann zdůraznil, že nová vláda je na rozdíl od té předchozí odhodlána pracovat v týmovém duchu, s intenzivním nasazením a v těsné součinnosti obou koaličních stran. Jejím hlavním cílem bude odvrátit negativní dopady světové finanční a hospodářské krize. Na to bylo dohodnuto věnovat více než pět miliard eur dodatečných výdajů ze státního rozpočtu.

Důležitou dohodou je pak podle sdělení obou stranických šéfů zásada, že poslanci obou stran nebudou v parlamentu hlasovat proti sobě. Tím má být nepřímo vyřešena i otázka přístupu k Evropské unii, která byla formálně důvodem rozpadu předchozí vlády. SPÖ, která se v létě vyslovila pro referenda o případných budoucích evropských smlouvách, sice formálně na tomto návrhu trvá, ale ustoupila od zařazení tohoto bodu do společného programu. I tento kompromis byl však podle neoficiálních informací nepřijatelný pro Plassnikovou a stal se důvodem její rezignace.

Reklama

Výběr článků

Načítám