Hlavní obsah

Kreml dal USA kvůli protiraketové obraně košem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA
Aktualizováno

Rusko ve středu znovu odmítlo návrh Spojených států na spolupráci při budování systému protiraketové obrany v Evropě. Oznámila to agentura Itar-tass s odvoláním na anonymní zdroje z Kremlu.

Článek

Kreml obdržel od Američanů novou nabídku ohledně plánovaného radaru v České republice a raketách v Polsku minulý týden. V návrhu se u zařízení počítalo s přítomností neozbrojených ruských expertů, kteří se budou muset akreditovat na příslušné ambasádě.

Kreml v rámci opatření důvěry požadoval po Američanech závazek umožnit stálou přítomnost pozorovatelů v objektech. Druhá strana, včetně hostitelských zemí, to tvrdě odmítá.

V souvislosti s pokračujícími přípravami USA na stavbu štítu Kreml naopak upozornil, že v případě vzniku základen protiraketové obrany USA ve střední Evropě rozmístí v Kaliningradské oblasti - ruské pobaltské enklávě mezi Polskem a Litvou - své střely krátkého doletu Iskander.

Řím: USA musejí plány protiraketové obrany přehodnotit

Spojené státy musejí změnit postoj v otázce svého plánovaného protiraketového deštníku ve východní Evropě, protože si nemohou dovolit novou studenou válku s Ruskem. V rozhovoru pro středeční vydání italského deníku la Repubblica to prohlásil italský ministr zahraničí Franco Frattini.

Podle něj si Washington nemůže dovolit rozpoutat studenou válku s Moskvou už proto, že má v úmyslu, alespoň podle čerstvých výroků nově zvoleného amerického prezidenta Baracka Obamy, výrazně posílit svou vojenskou přítomnost v Afghánistánu.

Nová americká administrativa si "nemůže dovolit rozevřít protiraketový deštník v Polsku a v České republice, protože si nemůže dovolit, aby Rusko rozmístilo své rakety v oblasti Kaliningradu," dodal Frattini.

"Je nezbytné směřovat k takovému scénáři, kdy Evropa, Rusko a Amerika společně vybudují nový řád světové bezpečnosti," dodal šéf italské diplomacie. "Radím Spojeným státům, aby změnily přístup: Rusko špatně interpretovalo americký protiraketový deštník, považuje ho za signál nepřátelství. Tuto situaci je nutné zvrátit," řekl Frattini.

Frattini rovněž nabádá k mimořádné opatrnosti ohledně dalšího rozšíření NATO o Ukrajinu a Gruzii, protože také toto téma přispělo v posledních měsících k prudkému zvýšení napětí mezi Ruskem na jedné straně a USA a jejich spojenci na straně druhé.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám