Hlavní obsah

Moskva chce na radarové základně v ČR stálé pozorovatele

Novinky, nka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JEREVAN

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov oznámil, že Moskvu uspokojí jedině stálá přítomnost ruských pozorovatelů na americké radarové základně v Česku. Napsala to agentura RIA Novosti.

Článek

„Nestálá přítomnost, to znamená jednorázové návštěvy, nic nemění, jen zesiluje naše podezření,“ řekl Lavrov na návštěvě Jerevanu. „Jestli tam nechtějí stálou přítomnost našich důstojníků, znamená to, že mají co schovávat. To nepřidává na průhlednosti a důvěře,“ pokračoval.

Na pobytu Američanů v Česku v rámci plánované americké protiraketové základny se Česko a USA dohodly koncem září. Ruský velvyslanec při NATO Dmitrij Rogozin tehdy pohrozil tím, že po vybudování radaru by Moskva mohla na Česko namířit své rakety. Rusko totiž americký protiraketový projekt v Evropě dlouhodobě odmítá jako krok namířený proti ruským zájmům.

Radar má být spolu s deseti antiraketami v Polsku součástí obranného systému Spojených států v Evropě. Podle USA má chránit před případným útokem takzvaných nevyzpytatelných států, jako je Írán.

Radarová základna

Spojené státy chtějí vybudovat v České republice radarovou základnu a v Polsku instalovat antirakety zhruba do roku 2012, aby tak čelily eventuálnímu útoku ze strany nepřátelských států, jako je především Írán. Proti projektu vehementně protestuje hlavně Rusko, které americký záměr pokládá za přímé ohrožení vlastní bezpečnosti.

Spojené státy budou odpovídat za vnitřní bezpečnost na základně, vnější bezpečnost mají mít na starosti Češi. Americký personál bude až na dvě výjimky podléhat českým soudům. Výjimky se týkají trestných činů spáchaných Američany ve službě a jejich trestných činů proti majetku USA nebo proti jinému americkému členu základny.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám