Hlavní obsah

Haiderovo tělo bylo po měsíci zpopelněno

Právo, DPA, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VILLACH

Tělo bývalého korutanského hejtmana Jörga Haidera, který zemřel 11. října při autonehodě, bylo teprve v pondělí, téměř měsíc po tragédii, zpopelněno. Podle televizní stanice ORF to potvrdil Andreas Waldher, šéf pohřební služby, která kremaci zajišťovala.

Foto: Dominic Ebenbichler , Reuters

Jörg Haider

Článek

Haiderovy ostatky byly už časně ráno převezeny z Klagenfurtu do krematoria ve Villachu a spáleny. Ihned poté dostala urnu s popelem rodina a v poledne se již konala bohoslužba v kapli sv. Martina poblíž Haiderova bydliště. Krátce nato byla urna pohřbena na rodinném pozemku v Bärentalu v těsném sousedství kaple.

Obřad se uskutečnil v přísném soukromí, zúčastnilo se jej asi dvacet příslušníků Haiderovy rodiny. Žádní politici, ani ze Svazu pro budoucnost Rakouska (BZÖ), v jehož čele Haider stál, nebyli k pohřbu přizváni.

Odkládání Haiderovy kremace vyvolalo v Rakousku četné spekulace, podle nichž si rodina vyžádala novou pitvu v údajné snaze prověřit tvrzení, že hejtman řídil auto v podnapilém stavu, případně zjistit případné stopy po nějakém omamném prostředku.

Zda se druhá pitva uskutečnila, nebylo oznámeno. Haiderova rodina ale stáhla trestní oznámení na státního zástupce, který informaci o alkoholu v krvi - 1,8 promile - zveřejnil. Podnapilost a rychlost auta 142 kilometrů za hodinu v úseku, kde je povolena jen sedmdesátka, byly příčinami nehody. Haider vyjel ze silnice a několikrát se převrátil.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám