Hlavní obsah

Haider byl ve chvíli smrtelné nehody silně opilý

Právo, DPA, vpl, ORF
VÍDEŇ
Aktualizováno

Jörg Haider, korutanský hejtman a šéf krajně pravicového Svazu pro budoucnost Rakouska (BZÖ) řídil v době tragické havárie v noci na sobotu vozidlo rychlostí 142 km/hod silně podnapilý. V krvi měl 1, 8 promile alkoholu. Agentuře APA to potvrdil Stefan Petzner, Haiderův nástupce v čele BZÖ.

Foto: Daniel Raunig , Reuters

Haider jel příliš rychle, utrpěl několik smrtelných zranění.

Článek

Po konzultaci s úřady a pozůstalými Petzner řekl: „Mohu a musím to potvrdit“. Na média se pak obrátil se žádostí, aby akceptovala, že příbuzní zesnulého se k této otázce nebudou vyjadřovat.

Haiderovu opilost potvrdil ještě předtím ve svém internetovém vydání rakouský týdeník News. Odvolal se přitom na první výsledky analýz vzorků odebraných zesnulému z podnětu prokuratury v Klagenfurtu, na jehož okraji Haider přišel o život. Z analýzy složení tělních tekutin podle webu News vyplývá, že Haider v dané době vůbec neměl usednout za volat automobilu, jehož řízení nemohl po konzumaci alkoholu zvládnout.

Pitvu provedli v Ústavu soudní medicíny Univerzity ve Štýrském Hradci minulou sobotu renomovaní odborníci Kathrin Yenová a Peter Grabushnig v přítomnosti státního žalobce.

:. BEZ KOMENTÁŘE: Jörg Haider zahynul při rychlé jízdě v autě

Haider se alkoholu nezříkal, avšak dával si pozor, aby ho média nebo političtí konkurenti nepřistihli. „Rád se zúčastnil lidových slavností,“ přiznal Petzner. Předtím, než usedl v pátek pozdě večer za volant, se dobře bavil na křtu jedné knihy ve Veldenu.

Policie podle zákona zkoušku na alkohol provádět nemusela - v Rakousku totiž u smrtelných úrazů, při nichž neutrpí újmu žádná další osoba, testy na alkohol povinné nejsou.

Pokud má řidič v krvi více než 1,2 promile alkoholu, není prakticky schopen jízdy. Ztrácí veškerou orientaci, dělá hrubé chyby a postrádá za volantem sebekontrolu. Obsah 1,8 promile zhruba odpovídá sedmi vypitým velkým pivům či 1,5 litru vína.

Vůz byl v pořádku

Už v neděli informovala prokuratura v Klagenfurtu, že politik za volantem služebního automobilu typu VW Phaeton překročil na místě nehody povolenou rychlost víc než dvojnásobně. V době havárie jel rychlostí 142 km/hod. Povolené maximum v lokalitě 70 km/hod se navíc asi sto metrů od místa tragédie mění na 50 km/hod.

Podle šéfa klagenfurtské prokuratury Gottfrieda Kranze technické zkoumání vraku luxusního, při nehodě úplně zničeného automobilu ukázalo, že VW Phaeton byl v době naprosto v pořádku. „Jakékoli spekulace o jiných příčinách havárie jsou tak bezpředmětné," zdůraznil Kranz.

:. Jörg Haiderfoto: ČTK

Nahradí ho Dörfler

Nástupcem Haidera ve funkci korutanského hejtmana se podle všeho stane jeho dosavadní zástupce Gerhard Dörfler. V pondělí jej navrhlo vedení zemské organizace pravicově populistického Svazu pro budoucnost Rakouska (BZÖ), který je v Korutanech nejsilnější stranou.

O novém hejtmanovi bude rozhodovat zemský sněm nejpozději do tří měsíců. Naproti tomu do čela strany byl již v neděli zvolen Stefan Petzner, dosavadní místopředseda a generální tajemník BZÖ.

Rakouský tisk se ale vyjadřuje skepticky ohledně budoucnosti BZÖ bez Haidera, na jehož osobě strana po odtržení od krajně pravicové Svobodné strany Rakouska (FPÖ) před více než třemi roky stála.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám