Hlavní obsah

Španělský expremiér podpořil Klausův pohled na oteplování

Novinky, aš, AFP, International Herald Tribune

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MADRID

Bývalý španělský premiér José Maria Aznar se účastnil ve středu slavnostního uvedení španělského překladu knihy Václava Kaluse Modrá, nikoli zelená planeta. Podpořil českou hlavu státu, když uvedl, že bojovníci proti oteplování vytvářejí nové náboženství a utrácejí miliardy eur v době ekonomické krize.

Foto: Právo

José Maria Aznar

Článek

Aznar nepopřel samotný fakt oteplování, i když řekl:. „Mnozí zastánci ideje klimatické apokalypsy nemají nic nebo jen máloco do činění s vědou. Je to jakési nové náboženství, které zavrhuje k veřejnému upálení ty, kdož se odváží zpochybňovat tyto teze, předpovědi a varování.“

Jedním z nich je podle něj i český prezident. „Chtějí hodit do plamenů kohokoli, kdo, jako Václav Klaus, zpochybňuje nové náboženství. I malé pochybnosti o lidských příčinách klimatických změn jsou automaticky příčinou eko-exkomunikace,“ uvedl Aznar

Hlavně ale expremiér kritizoval, že se na boj s klimatickými změnami vrhají miliardy eur. „V časech globálního ochlazení mezinárodní ekonomiky žádají lidí podporující teorii klimatické apokalypsy stovky miliard eur“ na boj s globálním oteplováním.

OSN: oteplování je nevratné

Mezinárodní panel o klimatických změnách OSN přitom upozornil, že globální oteplování je nevrtané a že pozorované oteplení za posledncíh 60 let je velmi pravděpodobně způsobeno zvýšenou koncentrací skleníkových plynů vytvořených lidskou činností“.

„Doktrína globálního oteplování se není stala kruciální nebo dominantní částí environmentalismu jako ideologie, používá, či lépe řečeno zneužívá prvky vědeckého výzkumu pro zcela nevědecké cíle. Tímto cílem je vést svět a nás všechny," uvedl Klaus při příležitosti vydání knihy a autogramiády ve Španělsku

Aznar prohrár volby po atentátech v Madridu

Konzervativec Aznar z Lidové strany vládl Španělsku v letech 1996 až 2004. Podpořil amerického prezidenta George Bushe při jeho invazi do Iráku. Ve volbách v roce 2004 však překvapivě prohrál. Atentáty v madridských vlacích totiž okamžitě připsal na konto baskických separatistů, i když se ukázalo, že je spáchala al-Kajda. Po vítězství Zapatera se španělské jednotky z Iráku stáhly.

Aznar stále významnou postavu Lidové strany. Stojí také v čele nadace FAES, která vydala Klausovu knihu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám