Hlavní obsah

Mučení Iráčané si na Británii vymohli tři milióny liber

Novinky, BBC, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Britské ministerstvo obrany vyplatí kompenzace ve výši téměř tří miliónů liber (90 miliónů korun) Iráčanům, které britští vojáci mučili v Basře v roce 2003. Oznámili to právní zástupci Iráčanů.

Foto: Atef Hassan , Reuters

Britští vojáci v Basře

Článek

Obě strany se po dvou dnech jednání dohodly na náhradách ve výši 2,83 miliónu liber pro devět mužů, s nimiž bylo neadekvátně zacházeno a otce jednoho z nich, kterého ve vazbě ubili k smrti.

Britové Iráčany zatkli v roce 2003 v hotelu, který ukrýval zbraně a zařízení na výrobu výbušnin. Jednoho z mužů, 26letého Bahu Músu, podezřívali z napojení na povstalce. Vyšetřovatelé muže bili a ten bití nepřežil. Podle pitvy se zadusil. Na těle měl 93 zranění.

Britský resort obrany přiznal už v březnu porušení evropské konvence o lidských právech. Sedm britských vojáků bylo postaveno před polní soud, jenž byl nejnákladnějším v britských dějinách. Po půl roce bylo šest z nich zproštěno viny. Jeden voják se k nelidskému zacházení přiznal. Byl odsouzen na rok a propuštěn z armády.

Reklama

Výběr článků

Načítám