Hlavní obsah

Rozhovory o umístění amerických raket v Polsku uvázly

ČTK, aš, Novinky, International Herald Tribune

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VARŠAVA

Jednání Varšavy a Washingtonu o umístění sil s americkými antiraketami v Polsku váznou. Potvrdil to v úterý šéf kanceláře premiéra Slawomir Nowak. Polský premiér Donald Tusk podmiňuje souhlas se základnou zvýšením bezpečnosti, jak ale uvedl Nowak, Američané přitvrdili a nemíní Varšavě ustoupit.

Foto: Milan Malíček, Právo

Polský premiér Donald Tusk

Článek

„Američané přitvrdili svou pozici při rozhovorech s našimi vyjednavači. Nevidíme žádný pokrok,“ uvedl Nowak. Premiér Donadl Tusk přesto nevylučuje, že v červenci přijede do Polska americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová a při té příležitosti by mohla být podepsána vstupní dohoda o základně.

Podmiňuje to ovšem bezpečnostními zárukami pro zemi. "Samotné umístění základny ještě nezvyšuje bezpečnost Polska," řekl Tusk.

Riceová by 8. července měla v Praze podepisovat dohodu o umístění radaru v Brdech. O dva dny později by měla přijet do Polska. "Zda se návštěva uskuteční, záleží na paní ministryni. Je srdečně zvána," řekl Tusk. Dodal, že by byl rád, kdyby rozhovory o štítu mohly pokračovat.

Deník Rzeczpospolita spekuluje, že Riceová by se neodhodlala k návštěvě Polska, pokud by o základně již nebylo rozhodnuto. Během čtyřhodinového pobytu ve Varšavě se má setkat s prezidentem Lechem Kaczyńským, premiérem Tuskem a ministrem zahraničí Radoslavem Sikorským. 

Prezidentský palác a vláda však zatím nemluví o základně jedním hlasem. Zatímco Kaczyński otevřeně projekt podporuje, vláda trvá na splnění řady podmínek, mezi něž patří poskytnutí obranného protiraketového systému a modernizace polské armády.

Svá stanoviska si premiér s prezidentem v pondělí tři hodiny vyjasňovali. Šéf kanceláře premiéra Slawomir Nowak uvedl, že prezident slepě kupuje americkou nabídku, vláda chce ale vědět, co obsahuje.

Ve Washingtonu pobývá od neděle hlavní polský vyjednavač Witold Waszczykowski, který pokračuje v rozhovorech s americkými kolegy. Američané mají tento týden představit své hodnocení potřeb polské armády.

Polští odborníci se shodují, že na urychlení rozhovorů záleží hlavně Američanům, kteří chtějí, aby dohody o základně s Polskem a Českem byly uzavřeny dříve, než americký prezident George Bush opustí v lednu 2009 úřad.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám