Hlavní obsah

Ministry EU pobouřila Klausova slova vítající irské odmítnutí Lisabonu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LUCEMBURK

Ministři zahraničí zemí Evropské unie, kteří se sešli v pondělí v Lucemburku, kritizují vyjádření Václava Klause k irskému referendu o Lisabonské smlouvě. Klaus v pátek označil výsledek referenda za "vítězství svobody a rozumu nad umělými elitářskými projekty a evropskou byrokracií". Dodal, že podle něj je smlouva mrtvá a v její ratifikaci nelze dál pokračovat.

Článek

"Je to výrok, s nímž se nemůžu ztotožnit. Irské ne Lisabonské smlouvě nevidím jako vítězství rozumu. Já v tom žádný důvod k radosti nevidím, ale naopak zatěžkávací zkoušku, v níž musíme společně ve všech 27 (zemích EU) obstát," podotkla ke Klausovu vyjádření rakouská ministryně zahraničí Ursula Plassniková.

Bývalý eurokomisař a současný italský ministr zahraničí Franco Frattini uvedl, že každý má samozřejmě právo myslet si cokoli. "Avšak myslím, že je v zájmu Evropy, aby ratifikační proces v národních parlamentech pokračoval," poznamenal.¨

"Já téměř nikdy nesouhlasím s českým prezidentem v evropských otázkách," řekl šéf lucemburské diplomacie Jean Asselborn, podle něhož je třeba celou věc před nějakým rozhodnutím řádně prodiskutovat. "Nemůžeme to nyní udělat (zastavit ratifikační proces). Neřekli jsme to po Francii a po Nizozemsku, takže to nemůžeme říct nyní," dodal s narážkou na referenda z roku 2005, ve kterém byla odmítnuta evropská ústava. .

Reklama

Výběr článků

Načítám