Hlavní obsah

Ve Francii odkrývají hrob vojáků z první světové války

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Při vykopávkách ve Francii se u města Fromelles našly lidské pozůstatky. Podle odborníků se jedná o masový hrob, který by mohl skrývat pozůstatky téměř čtyř stovek britských a australských vojáků z první světové války.

Foto: Profimedia.cz

Pod povrchem by mohl být hrob až 400 australských a britských vojáků.

Článek

Vojáci padli během nezdařené mise v severovýchodní Francii v červenci 1916. Cílem operace bylo donutit k přesunu část německých jednotek bojujících na Sommě o sedm desítek kilometrů jižně. Mise byla špatně naplánovaná a skončila v krvi.

Bitva u Fromelles byla pro Austrálii jedna z nejtragičtějších během čtyřletého konfliktu. Během prvních 27 hodin zemřelo 2 000 Australanů. S nimi zahynulo na 1 500 Britů. Na místním hřbitově se dosud nachází 410 hrobů neznámých australských vojáků a 1 300 dalších neidentifikovaných armádních příslušníků.

Podle historiků se bitvy účastnil i desátník Hitler, pozdější německý diktátor.

Na odkryvu místa poblíž lesa ve Fromelles, kam mohli Němci mrtvé pohřbít, pracuje tým archeologů z univerzity ve skotském Glasgow a australští vojáci. Dosud se našla lidská ruka, německé armádní lopaty a části nosítek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám