Hlavní obsah

První Klausova cesta vedla tradičně na Slovensko

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

První zahraniční cesta Václava Klause po opětovném zvolení do funkce českého prezidenta vedla již tradičně na Slovensko. "Tato krátká návštěva je primárně návštěvou symbolickou a signální. Chtěl jsem tím jasně signalizovat, že blízkost našich zemí existuje, přetrvává a přetrvávat bude i do budoucna," uvedl Klaus na tiskové konferenci po pondělním jednání se slovenským prezidentem Ivanem Gašparovičem.

Foto: Jan Koller, ČTK

Slovenský prezident Ivan Gašparovič (vlevo) uvítal v Bratislavě znovuzvoleného českého prezidenta Václava Klause.

Článek

Klaus připustil, že kdyby jel do jiné země, vyvolalo by to spekulace. "V česko-slovenských vztazích necítíme žádný výrazný problém. Ani poslední vývoj, včetně Schengenu, žádné nové věci nevyvolal nebo nevyhrotil," dodal Klaus.

Slovenský prezident vysoce ocenil fakt, že Klaus dodržel tradici a jeho první cesta směřovala na Slovensko. "Nemusím zdůrazňovat, že naše vztahy jsou normální, lidské i z politického hlediska," uvedl. Gašparovič žertem dodal, že kromě množství témat, které projednali, se českého prezidenta zeptal také na to, jak se mu povedlo chytit vetřelce, který přeskočil v sobotu plot v Lánech.

V případě Kosova je Slovensko ostřejší

Klaus připustil, že v případě Kosova má slovenská strana ostřejší stanovisko, než Česká republika. "Ani česká vláda není dnes v situaci nějakého eminentního uznání samostatnosti Kosova. Tuto kartu však hrajeme slaběji, než ji hraje slovenská politická reprezentace," uvedl prezident ČR. Podle Klause je Kosovo otázka precedentu. "Otevřeli jsme Pandořinu skřínku, která může mít neblahé důsledky. Není to izolovaná věc, která se vyřeší na tomto kousíčku Balkánu," dodal Klaus.  

Gašparovič konstatoval, že Slovensko není připraveno ani přesvědčeno, že musí okamžitě, bez vytvoření určitého názoru na důsledky vyslovit svůj názor o samostatnosti Kosova.

"Potřebujeme na to čas také proto, že z některých zemí se už ozývají hlasy, že Kosovo je signálem pro 21.století, aby se opětovně začaly projednávat otázky národnostních menšin, kolektivních práv, případně revize území a podobně,"dodal Gašparovič.

V otázce radaru se neshodli

Slovenští představitelé se už několikrát odmítavě vyjádřili k plánované americké základě na území ČR a cítí v ní ohrožení bezpečnosti své země. Klaus zdůraznil, že není fanatickým obhájcem radaru v České republice. "Nesdílím však názor, že by to znamenalo ohrožení bezpečnosti v regionu," dodal.

Gašparovič vyjádřil spokojenost s tím, že česká strana podrobně informuje Slovensko o všech jednáních týkajících se protiraketové základny v ČR. "Já osobně se domnívám, že v rámci Evropské unie a NATO by mělo být k tomu společné vyjádření, bez toho, že by bylo příkazem pro českou stranu a pro Spojené státy. Svět by byl bezpečnější, kdyby se o podobných záležitostech dohodly Spojené státy, NATO a Rusko," konstatoval slovenský prezident.

Reklama

Související články

Kosovo vyhlásilo nezávislost

Srbská provincie Kosovo vyhlásila v neděli nezávislost. Provincie tak učinila jednostranně poté, co zkrachovala několikaměsíční jednání kosovských zástupců...

Dienstbier: Praha by neměla uznat Kosovo

Srbská provincie Kosovo v neděli jednostranně vyhlásila samostatnost. USA a hlavní státy EU Kosovo uznaly, Srbsko a Rusko to odmítají. Podle bývalého ministra...

Výběr článků

Načítám