Hlavní obsah

Dva Češi dostali v Británii doživotí za vraždu

Právo, Novinky, pur, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MANCHESTER

Trest doživotního vězení vyměřil ve středu soud v Manchesteru dvojici Čechů za vraždu jejich britského zaměstnavatele, které se chladnokrevně dopustili před dvěma lety. Občané ČR Jiří Motl (33) a Vladimír Brandejs (27) zavraždili Parvaize Iqbala, svého 41letého zaměstnavatele, majitele malé stavební firmy v Boltonu, před Vánocemi 2006 dřevěnou palicí a kuchyňskou pánví.

Článek

Oloupili ho o šest set liber, které chtěli použít na nákup vánočních dárků, a o zlatý mobilní telefon. Před odletem do Česka si ještě na památku vyfotografovali stadión klubu Manchester United. Doma pak byli v březnu loňského roku v Kladně zatčeni a vydáni zpět do Británie.

Podle zpravodaje ČRo policejní inspektor Pete Giles řekl, že šlo o obzvlášť odpornou loupežnou vraždu, po níž oba pachatelé v klidu odcestovali do vlasti. Soudce Michael Henshell prohlásil, že dvojice "chladnokrevně zradila slušného člověka“, který jim nabídl přátelství a laskavé zacházení na svém pracovišti v Boltonu. Dal jim i vánoční příplatek, když se chystali odletět domů na návštěvu svých rodin.

Vdova po panu Iqbalovi prohlásila, že její manžel byl velmi oblíben v řadách své komunity a jeho třem dětem ve věku 10, 12 a 13 let se po něm pořád stýská.

Brandejs se přiznal, může dříve požádat o propuštění

Podle webu Manchestereveningnews.co.uk musí Motl, usvědčený teprve před soudem, strávit podle verdiktu ve vězení nejméně 28 let, zatímco Brandejse, jenž se k vraždě sám přiznal a poskytl při vyšetřování důkazy, čeká pobyt za mřížemi po dobu nejméně 17 a půl let.

Jde o praxi britského práva, kdy soudce přímo stanoví lhůtu, během níž nelze požádat o omilostnění. Do roku 2006 registrovala Británie jen kolem 25 případů, v nichž doživotí opravdu znamenalo, že pachatel zločinu putoval za mříže s tím, že tam bude skutečně až do smrti.

Týž zdroj uvádí, že Motl i Brandejs by podle evropské úmluvy mohli být nyní posláni zpět do Česka, kde by si odpykali svůj trest. České úřady by také mohly přehodnotit délku pobytu ve vězení, ale soudce Henshell si podle svých slov přeje, aby v takovém případě "plně zvážily“ okolnosti vraždy.

Paličkou a pánvičkou rozrazili oběti lebku
Brandejs před soudem přiznal, že oběti zasadil paličkou několik ran, až jí rozrazil lebku. Podle obžaloby se následně přidal Motl s pánví, kterou bezvládné tělo mlátil, dokud pánev nerozbil. Policie našla oba kuchyňské nástroje vedle Iqbalova těla, otevřená lebka byla zakrytá dekou.
Zatímco Brandejs vraždu přiznal, Motl vinu popíral s tím, že v době činu stál před domem. Jeho obhájce argumentoval, že záznamy z pouličních kamer krátce po Iqbalově smrti, stejně jako následné videozáznamy z letiště v Manchesteru ukazují Motla s jinou brašnou.
Muže z vraždy usvědčily testy DNA krevních vzorků, které česká policie nalezla na Motlově bundě a brašně v jeho pražském bytě. Odborníci potvrdili, že jde o Iqbalovu krev.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám