Hlavní obsah

Polsko nakupovalo zemní plyn přes ruskou mafii

Právo, Zuzana Křížová (Varšava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VARŠAVA

Polsko je v šoku: ruská mafie kontrolovala dodávky zemního plynu do Polska a bývalá levicová vláda o tom údajně věděla. Podezřelý kontrakt s maďarskou firmou Eural Trans Gas nese datum 2003, z doby vlády levicového premiéra Leszka Millera.

Foto: Profimedia.cz

Expremiér Leszek Miller řekl, že se žádnými smlouvami nezabýval.

Článek

Dohoda vznikla ve spěchu, protože vláda nakoupila před tím příliš málo plynu a pak hledala na poslední chvíli další dodavatele. Budapešťskou firmu podle všeho kontroloval kmotr ruské mafie Semjon Mogilevič (61).

O tom, že je úzce napojen na ruský organizovaný zločin, věděli nejvyšší vládní činitelé – kromě předsedy vlády také Marek Siwiec, šéf Úřadu národní bezpečnosti (BBN) a dnes europoslanec, a šéf Agentury pro vnitřní bezpečnost (ABW) Andrzej Barcikowski.

Poté, co reportéři z televize TVN zveřejnili pozadí kontraktu, se politici z opozičního Práva a spravedlnosti (PiS) domáhají vytvořená zvláštní parlamentní vyšetřovací komise, protože podle nich se ocitla v ohrožení energetická bezpečnost země. Náměstek ministra hospodářství ve vládě PiS Pawel Poncyljusz přitom uvedl, že o podezřelých kontaktech společnosti Eural Trans Gas se vědělo přinejmenším od roku 2003.

„Musely o tom vědět také polské tajné služby. Otázka zní, zda o tom informovaly vládu, a pokud ne, tak proč,“ dodává poslanec PiS. Současná koalice namítá, že smlouva vypršela předloni a že ji v listopadu 2006 prodlužovala právě vláda PiS.

Obvinění účast na špinavém obchodě popírají. Expremiér Miller řekl, že se žádnými smlouvami nezabýval. Marek Siwiec tvrdí, že informace TVN nejsou pravdivé.

„Muž sedmi tváří“

Mogilevič, který váží 136 kilogramů a v podsvětí se mu přezdívá Muž sedmi tváří, je v Česku znám hlavně v souvislosti s policejní razií v pražském podniku U Holubů v květnu 1995. Minulý měsíc ho v Moskvě zatkla ruská policie a prokuratura ho obvinila z krácení daní.

Figuruje na seznamu nejhledanějších zločinců amerického FBI. Britská kontrarozvědka MI5 ho označuje za jednoho z nejnebezpečnějších zločinců. Před třemi lety měl stát za pašováním výbušnin pro teroristy z al-Kajdá, cílem útoků se měly údajně stát Londýn aVaršava. Polský týdeník Wprost odhadl jeho majetek na 3,4 miliardy dolarů.

Zeev Gordon, zakladatel společnosti Eural TG, je přihlášen v Tel Avivu, na stejné adrese, jakou má firma Highrock Properties. Ta patří Igorovi Fišermanovi, spojovanému s ruskou mafií ze Solnceva a blízkému spolupracovníkovi Mogileviče. Mogilevič má kromě ruského i izraelské a maďarské občanství.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám