Hlavní obsah

V Nízkých Tatrách zachraňovali dva české turisty

Právo, Ivan Vilček, Bratislava

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

V sobotu se dostali dva čeští turisté do nesnází v Nízkých Tatrách. Pětatřicetiletý muž z Bohumína a jeho 50letý kolega z Havířova se zranili po pádu na zledovatělém terénu mezi Chopkem a Ďumbierem. Pro silný vítr nebylo možné pro jejich záchranu využít vrtulník, proto Horská záchranná služba zorganizovala pozemní záchrannou akci.

Článek

Jak Novinky informoval Ivan Račko z Horské záchranné služby Jasná, záchranná akce byla velmi náročná a zúčastnilo se jí až 14 záchranářů. "Vrtulník z Banské Bystrice se snažil několikrát nalétnout nad místo, kde byli oba čeští turisté. Pro silné poryvy větru se však pilot dalších pokusů vzdal, a provedli jsme pozemní akci," uvedl Račko.

Dvojice turistů z České republiky se vydala na túru z Chopku na Ďumbier. Jeden z nich na zledovatělém terénu uklouzl a padal asi 400 metrů. Při pádu si zranil bederní kloub. Druhý z dvojice se mu snažil pomoci, ale také uklouzl a utrpěl četné odřeniny.

Na místo vyrazili záchranáři ze středisek Tále a Jasná. Turistům poskytli na místě první pomoc a následně je v náročných podmínkách transportovali na parkoviště, kde je odevzdali přivolaným lékařům. Jeden z nich utrpěl zlomeninu krčku stehenní kosti a druhý vyvázl s odřeninami.

Ve slovenských horách se v důsledku silného větru a sněžení hrozí laviny. Horská záchranná služba vyhlásila třetí stupeň lavinového nebezpečí z pětistupňové mezinárodní škály. Sobotní vichřice ve Vysokých Tatrách vyvrátila několik stromů.

Reklama

Výběr článků

Načítám