Hlavní obsah

Nizozemsko se předem děsí reakcí na snímek o islámu

Právo, Vladimír Plesník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

AMSTERDAM

Nebude to doslova válečný stav, avšak scénáře, které nizozemská vláda připravila, k němu nemají daleko. Násilné protesty v ulicích doma, hořící nizozemské ambasády a bojkot zboží Made in Holland v islámském světě – i s těmito scénáři počítá podle listu De Volkskrant kabinet premiéra Jana Petera Balkenendeho.

Foto: Reuters

Geert Wilders

Článek

Rozbuškou se má stát zveřejnění desetiminutového dokumentu o islámu, který připravil šéf pravicových populistů Geert Wilders (44).

Zatím se neví, co všechno má film zachytit. Wilders, proslulý odbarvenými a natupírovanými vlasy ve stylu paruk z 18. století a stále hrubšími výpady vůči islámu i etablovaným politickým stranám, představuje ovšem záruku toho, aby se země tulipánů, kdysi vzor snášenlivosti, připravila na nejhorší varianty.

Do médií už prosáklo, že snímek označí korán za „strašnou a fašistickou knihu, kterou by měl postihnout zákaz jako Hitlerův Mein Kampf“.

Už loni v únoru zaznělo, že pokud muslimové chtějí zůstat v Nizozemsku, měli by polovinu koránu roztrhat. Snímek prý označuje islám za „ideologii vedoucí k bídě, strádání, netoleranci a násilí“ a „islamizaci Nizozemska“ přirovnává k tsunami.

TV snímek neodvysílají

Televize RTL s odvoláním na Wildersovo okolí tvrdí, že šéf strany Partij voor de Vrijheid (Strana pro svobodu - PPV) v závěru dokumentu korán roztrhá nebo spálí.

Nizozemská veřejnoprávní televize odmítla snímek odvysílat, a to dokonce i v čase, který ze zákona připadá politickým stranám. Proslýchá se, že ho Wilders tudíž dnes umístí na YouTube. „Nestál bych za nic, kdybych se teď svých záměrů vzdal,“ uvedl.

Balkenende připustil obavy z násilné reakce muslimů, srovnatelné s násilnostmi v roce 2006, kdy muslimy pobouřily karikatury proroka Mohameda v dánském tisku. „Wildersův záměr a mezinárodní pozornost, kterou připoutal, dělají vládě starosti. Už jsme zažili krize, ale tato je významná. Jsme připraveni rychle zareagovat, musíme být na pohromu připraveni,“ řekl.

Vláda se snaží vyslat do zahraničí signál, že ačkoli je Nizozemsko známé tolerancí, Haag Wildersovy názory nepodporuje. Ahmed Aboutaleb, státní tajemník ministerstva sociálních věcí, původem z Maroka, se nabídl, že přeloží do arabštiny poselství, že vláda sice brání svobodu projevu, ale s filmem se neztotožňuje.

Dosavadní útoky
* květen 2002: zastřelen pravicový populista Pim Fortuyn za kritiku cizinců a muslimů.
* listopad 2004: muslimský fanatik zavraždil režiséra Thea van Gogha za film Submission (Poddajnost) o zneužívání muslimské ženy.
* srpen 2006: Ayaan Hirsi Aliová, poslankyně a autorka scénáře Submission, se usadila v USA, protože ji nizozemská vláda odmítla nadále chránit před hrozbami.
Zdroj: Focus

Ministryně vnitra Ter Horstová vyzvala starosty měst s vysokým počtem muslimů, jichž v zemi se 16,3 miliónu obyvatel žije 850 tisíc, aby se dialogem s muslimy snažili předcházet „společenskému neklidu a napětí mezi skupinami obyvatel“.

Od muslimů už přišla velmi tvrdá varování. „Budou desítky mrtvých. V porovnání s tím bude rozruch kolem dánských karikatur piknikem,“ řekla Núr Farída Aríffíinová, bývalá velvyslankyně Malajsie v Nizozemsku.

Reklama

Výběr článků

Načítám