Hlavní obsah

Lukašenko zakáže cestování desetitisícům Bělorusů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MINSK

Bělorusko se chystá od začátku následujícího roku zakázat nejméně 100 000 svých občanů vyjíždět za hranice. Oznámil to v neděli běloruský ministr vnitra Uladzimir Naumov s tím, že zákaz se bude týkat především lidí s podmínečnými tresty, dlužníků nebo úředníků s přístupem ke státnímu tajemství. Opozice se ale obává, že by nové opatření mohlo postihnout kritiky režimu Alexandra Lukašenka.

Článek

"Není možné říci, že ten seznam bude krátký," přiznal Naumov. "Bude na něm více než 100 000 lidí," dodal ministr.

Opoziční předák Aljaksandr Milinkevič už nové opatření kritizoval. "Měl jsem problémy na hranicích více než jednou a nedivil bych se, kdyby se Lukašenkova vláda pokusila dostat na ten seznam členy opozice," reagoval na poslední kroky ministerstva vnitra Milinkevič.

Současný běloruský prezident Alexandr Lukašenko, který je u moci již 13 let, zavedl ve své zemi jeden z nejrepresivnějších režimů; tvrdě potírá opozici a zavírá opoziční média. Západní státy označují Lukašenkův režim za poslední diktaturu v Evropě a kritizují porušování lidských práv, včetně svobody slova s shromažďování.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám