Hlavní obsah

Němečtí neonacisté vyřezali dívce do boku hákový kříž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MITTWEIDA

Čtyři neonacisté v saské Mittweidě vyřezali sedmnáctileté dívce, která se zastala mladšího děvčete, nožem do boku hákový kříž. Oznámila to v pátek saská policie s tím, že případ se stal již 3. listopadu a vyšetřit čin a dokázat jej podezřelým nebude snadné.

Článek

Mladíci podle dosavadního stavu vyšetřování obtěžovali nejprve šestiletou holku z rodiny takzvaných pozdních přistěhovalců, což je označení pro příslušníky německých menšin z východní Evropy, kteří se do Německa přestěhovali až v posledních desetiletích. Sedmnáctiletá dívka se holčičky zastala. Ti ji povalili na zem, kde ji tři údajně drželi a čtvrtý ji vyřezal hákový kříž do boku.

Oběť se však odvážila vše na policii ohlásit až nyní, což podle policie "zkomplikovalo vyšetřování". Lékařské vyšetření však konstatovalo, že dívka si poranění do boku nemohla vyřezat sama.

Jeden podezřelý byl mezitím zadržen a vyslýchán, podezření však nebylo možné potvrdit a soud v Saské Kamenici na něj odmítl vydat zatykač. Při prohlídce pokoje zadrženého u jeho rodičů byl nalezen odznak neonacistického spolku Sturm34, jehož činnost saské úřady v dubnu zakázaly. Stalo se tak poté, co členové spolku napadli cizince v Mittweidě; šéf spolku je v současnosti souzen za ublížení na těle.

Svědkové útoku dívce nepomohli

Starosta Mittweidy Matthias Damm ocenil občanskou odvahu sedmnáctileté dívky a vyjádřil přesvědčení, že po zveřejnění případu se přihlásí svědci. Podle výpovědi poškozené totiž řádění holohlavců sledovala řada lidí z balkónů svých bytů, zatím se ale nikdo se svědectvím nepřihlásil.

"Je to hanba, když lidé v takových případech 'nic nevidí'," zdůraznil starosta. Současně si ale postěžoval na liknavý přístup justice. "Město, okres, policie i ministerstvo vnitra považují pravicový extremismus u nás za velký problém, jen justice nevidí v tomto směru žádnou prioritu," řekl podle agentury DPA. "Pak dochází k jednomu případu za druhým," dodal.

V saském zemském sněmu je již několik let zastoupena 12 mandáty také neonacistická Národně demokratická strana Německa (NPD), ve volbách v září 2004 obdržela 9,2 procenta hlasů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám