Hlavní obsah

Rusku se nelíbí návrhy USA ohledně protiraketové obrany

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Rusko není spokojeno s posledními návrhy USA na spolupráci v otázce rozmístění protiraketové obrany USA v České republice a Polsku. Podle zdroje z ruského ministerstva zahraničí nenaplnily americké návrhy očekávání Moskvy, uvedla v pátek agentura ITAR-TASS.

Článek

"Naše naděje se nesplnily. Není to to, co nám bylo slíbeno na moskevské schůzce ve formátu dva plus dva," citoval ITAR-TASS ruského diplomata, který dodal, že Moskva americké návrhy nicméně dál zkoumá.

Podle diplomata se po prvním prozkoumání amerických návrhů ukázalo, že americká pozice se vůbec nezměnila.

Moskva obdržela písemné znění amerických nabídek tento týden po několika urgencích. Američané navrhují například spolupráci USA, Ruska a NATO na společném protiraketovém systému či možnost inspekcí ruských odborníků na české a polské základně.

Některé z bodů, které by mohly ruské výhrady odstranit, navrhli v Moskvě v říjnu američtí ministři obrany a zahraničí Robert Gates a Condoleezza Riceová, kteří jednali se svými protějšky z Kremlu.

Rusko nechce ani střely v Polsku, ani radar v ČR

Rusko dlouhodobě kritizuje americké plány na vybudování protiraketového radaru v České republice a sila s deseti protiraketovými střelami v Polsku. Podle Moskvy jde o hrozbu pro ruskou bezpečnost a pro strategickou rovnováhu v Evropě.

Jednou z odpovědí Ruska na americké plány bylo rozhodnutí opustit 12. prosince Smlouvu o konvenčních ozbrojených silách v Evropě (CFE), která je považována za klíčovou smlouvu o evropské bezpečnosti po skončení studené války.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám