Hlavní obsah

Topolánek s Dzurindou: Občanská svoboda je ohrožena

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Premiér Miroslav Topolánek a bývalý slovenský premiér Mikuláš Dzurinda se v pátek v Bratislavě shodli, že občanská svoboda je stále ohrožena. Na náměstí SNP uctili památku 17. listopadu.

Článek

"Ve střední Evropě i na Slovensku se zvedá extrémismus, je často více neklidu než klidu, jsme svědky některých vládních opatření namířených proti svobodnému, nezávislému a soukromému," prohlásil Dzurinda, který vede nejsilnější opoziční stranu a patří ke kritikům současného levicového premiéra Roberta Fica.

Obavy z oslabování možností svobodného rozhodování lidí vyjádřil i Topolánek, jehož návštěva metropole na Dunaji je soukromá. "Někdy se ptám, zda jsme se poučili z toho, co se stalo v roce 1948, v roce 1989. Někdy mám pocit, že ne," řekl. "Vyrůstají noví 'rudí', kteří touží po rovnosti a spravedlnosti na světě komunistickým způsobem," dodal premiér.

Zásah komunistické policie 17. listopadu 1989 proti manifestaci vysokoškoláků v Praze, zrovna na výročí zásahu nacistických okupantů proti českým studentům, vyvolal vlnu demonstrací, které vedly k pádu režimu. Výročí se v České republice i na Slovensku připomíná jako státní svátek.

Reklama

Výběr článků

Načítám