Hlavní obsah

Ruská policie zná podezřelého z atentátu v autobusu

Novinky, ČTK, RIA Novosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TOLJATTI

Vyšetřovatelé středečního výbuchu v linkovém autobusu v ruském městě Toljatti, při němž zemřelo osm lidí, identifikovali podle představitele ruské generální prokuratury Alexandra Bastrykina prvního podezřelého. V jeho bytě byli nalezeny součástky, jež mohly být využity při konstrukci bomby.

Článek

Bastrykin ale žádné další podrobnosti neuvedl. Otázku, zda je muž naživu, nebo zemřel při explozi, ponechal bez komentáře. Jeho vyjádření tak neukončilo spekulace ruského tisku.

Podle toljattského portálu tlttoday.ru mohl výbuch způsobit neúspěšný student chemie, který v autobusu převážel nitroglycerín a sám se stal obětí exploze. Nitroglycerín se se podle serveru našel i v bydlišti bývalého studenta. Informaci ale nepotvrdili vyšetřovatelé. Není ani zřejmé, zda student a podezřelý zmíněný Bastrykinem jsou tatáž osoba.

V podezření jsou i islámské skupiny

Podle nejmenovaných zdrojů z bezpečnostních orgánů, citovaných agenturami Interfax a RIA-Novosti, mohou za útokem stát muslimští radikálové napojení na afghánské hnutí Tálibán nebo islámští teroristé ze severního Kavkazu.

Podezření padá i na místní zločinecké skupiny obchodující s náhradními díly pro auta. Ve městě, pojmenovaném po italském komunistovi Palmiru Togliattim, sídlí největší ruská automobilka AvtoVaz.

Vyloučit ale není možné ani to, že explodovala například plynová bomba nebo výbušniny, které vezl některý z cestujících.

V Toljatti byl ve čtvrtek vyhlášen smutek. Místo výbuchu lemují květiny. Všichni odsuzují terorismus.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám