Hlavní obsah

John Ashcroft: Hrozba teroru tu bude stále

Právo, Rostislav Matulík,Jiří Roškot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Především bezpečnostní situaci Spojených států a Evropy věnoval vystoupení v rámci druhého dne šestého ročníku konference Dny Evropské unie a USA včera na pražském Žofíně bývalý americký ministr spravedlnosti John Ashcroft.

Článek

"Hrozba teroru s námi zůstane napořád. Můžeme však minimalizovat nebezpečí tím, že teroristy odřízneme od zbraní a zredukujeme jejich technologické možnosti. Musíme je vyhnat z tajných skrýší, přetnout jejich penězovody a rozrušit jejich výcvikové struktury," uvedl exministr.

Nesmíme si nechat vnutit hodnoty radikálů

Ashcroft rovněž uvedl, že západní civilizace si nesmí nechat vnucovat hodnoty radikálů. "Jsou si dobře vědomi, že s propagandou ničeho nedosáhnou. Proto volí extrémní prostředky, aby vnutili své názory a postoje zbytku světa. Jsem ale přesvědčen, že vítězem bude nakonec svoboda a demokracie, protože vycházejí z lidské přirozenosti," dodal vlivný republikán. Podle jeho názoru je třeba bojovat proti terorismu drobnými, trpělivě realizovanými kroky. "Hlavně musíme být bdělí. Jednou z hlavních pouček v teroristických učebnicích je zásada ,stáhni se a opět udeř‘."

Radikálové ze sítě al-Kajdá podle něj záměrně vzbuzují ve svých nepřátelích dojem, že již nemají žádné síly, ponechají jim chvíli oddech, a pak opět udeří.

Arabové nemají svého Sacharova

Na konferenci vystoupil také izraelský exministr a bývalý sovětský disident Natan Sharansky, který hovořil o otázce lidských práv. "Znepokojuje mě, že mezi Palestinci nepovstal žádný disident, žádná výrazná postava, bojující za demokracii a lidská práva. V dobách Sovětského svazu jsme měli Sacharova a další, ale kde je Sacharov arabského světa?" položil rétorickou otázku Sharansky.

Na adresu současného Ruska uvedl, že poslední tři až pět let sice registruje znepokojivé tendence, avšak dlouhodobě zůstává optimistou. "V Rusku je to vždycky trochu nahoru a dolů. Teď se demokracii nedaří příliš dobře, ale určitě se to zase zlepší," vyjádřil naději izraelský politik..

Evropa nemá vytvářet samostatné ozbrojené síly

Strategii globální bezpečnosti se věnoval také bývalý vrchní velitel spojeneckých sil v Evropě, americký generál James L. Jones. Varoval zejména před tendencemi zakládat samostatné evropské ozbrojené síly, protože rozpad euroamerického obranného společenství v NATO by byl podle něj ze strategického hlediska "katastrofou nevídaných rozměrů". "Oddělení armád Evopy a USA by bylo receptem na tragédii," upozornil generál.

Reklama

Výběr článků

Načítám