Hlavní obsah

Povodně ve střední Evropě mají deset obětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VARŠAVA/BUKUREŠŤ/VÍDEŇ

Záplavy, které nyní sužují některé země střední a východní Evropy, si už vyžádaly nejméně deset lidských životů. Sedm mrtvých hlásí Rumunsko, tři Polsko. V částech severního a východního Rakouska platí kvůli vytrvalým dešťům varování před nebezpečím povodní. Zvýšené hladiny toků jsou hlášeny také ze Slovenska a z Německa.

Článek

Ve městě Tecuci na jihovýchodě Rumunska se ve svých domech utopily tři ženy. Tři další lidi zabil blesk, jeden muž přišel o život v rozbouřené vodě. Nadále se pohřešuje žena, kterou strhl proud. Podle informací úřadů muselo být evakuováno 1390 lidí. Na mnoha místech napršelo více než 200 litrů na metr čtverečný.

Záplavy u železnice v rumunském městě Tecuci. Foto: ČTK/AP

Oběti jsou hlášeny i z jihu Polska, kde vinou prudkých dešťů prudce stoupají hladiny vodních toků. Při útěku před velkou vodou na Kladsku zemřela starší žena, která podle lékařů utrpěla infarkt způsobený šokem. Vlny rozvodněné říčky Sola spláchly sedmapadesátiletého dělníka ze stavby dálnice u města Źywiec. Z rozvodněného potoka v slezské obci Wiśla se už živý nedostal čtyřicátník, který po pádu do vody pravděpodobně dostal epileptický záchvat.

Při hranicích sledují situaci v ČR

Zřejmě vysoké škody napáchala voda v Opolském vojvodství, kde vnikla do rodinných domů, škol, sportovních objektů a na pole. Některé školy kvůli velké vodě zrušily vyučování.

Polští vodohospodáři bedlivě sledují situaci v Česku, kde stoupá hladina Opavy a hraniční Olše. Voda z těchto řek může na polské straně napáchat další škody.

Povodně hrozí v Rakousku

Na březích Dunaje na vídeňském předměstí Klosterneuburgu záchranáři postavili bariéru z pytlů s pískem poté, co se řeka vylila z koryta a zaplavila železniční nádraží a silnici. Na některých místech voda vystoupila na dvacetileté maximum a úřady vyzvaly obyvatele ohrožených oblastí nedaleko slovenských hranic, aby preventivně opustili domovy a odešli do bezpečnějších, výše položených míst.

Pozdě odpoledne se situace v rakouských regionech ohrožených záplavami uklidnila. Na řekách Schwechat, Pieting a Leitha však stále ještě hrozí vzestup hladiny.

Voda v rakouském Steyru. Foto: REUTERS/Miro Kuzmanovic

V rakouských horách sníh znemožnil průjezd přes několik sedel. Řidiči například neprojedou po známé alpské silnici v okolí Grossglockneru.

Na mokré dálnici A2 ve směru do Vídně se ráno srazilo deset aut. Tisíce lidí, kteří do rakouské metropole denně dojíždějí za prací, tak uvízly v dopravní zácpě, protože dálnice se dala projíždět jen odstavným pruhem. Několik lidí utrpělo zranění. Povodeň zkomplikovala i příjezd do poutního místa Mariazell, jež má v sobotu navštívit papež Benedikt XVI.

Na Slovensku vyhlášen druhý povodňový stupeň

Na Slovensku je nejvážnější situace na řece Kysuci, která se v Čadci vylila z koryta a o více než půl metru přesáhla hranici třetího stupně povodňové aktivity. Podle meteorologů předpověď pro nadcházející hodiny není příznivá, protože nadále prší. Situace je zde nejhorší za posledních nejméně deset let. Hladina Dunaje by měla kulminovat v neděli, neočekává se však, že bude vyhlášen nejvyšší, třetí stupeň povodňové aktivity.

Druhý stupeň povodňové aktivity byl nařízen také na Dunaji v bavorském Pasově.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám