Hlavní obsah

Maďarská ultrapravice zakládá domobranu

Právo, Ivan Vilček (Budapešť)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BUDAPEŠŤ

Maďarské ultrapravicové hnutí Jobbik zakládá domobranu pod názvem Maďarská garda. Prvních 56 nováčků složilo v sobotu v Budapešti přísahu. V pohotovosti bylo několik stovek policistů, ale k žádným výtržnostem nedošlo.

Článek

Hnutí zatím eviduje 300 zájemců o vstup do gardy. Zakládající listinu gardy odevzdal Lajos Für, ministr obrany ve vládě premiéra Józsefa Antalla (1990 - 1993). Po sobotním slavnostním aktu má začít hromadný nábor do gard.

Podle internetových stránek hnutí je po zrušení povinné vojenské služby velmi důležité vycvičit mladé Maďary pro válečné situace. "Maďarská garda vzniká v čase, kdy Maďaři nemají fyzickou, duševní ani duchovní sebeobranu, kdy už náš národ nemá kam couvnout, kdy jsme zůstali odkázáni sami na sebe," píše se na webových stránkách hnutí.

Předseda hnutí tvrdí, že Maďarsko se musí připravit na případný útok ze strany Slovenska, Rumunska a Srbska. "V těchto zemích žije početná maďarská menšina a v dějinách jsme měli s těmito zeměmi neustálé konflikty," tvrdí Vona.

Členem Maďarské gardy se může stát každý Maďar ve věku nad 18 let. Může to být muž i žena, bez ohledu na to jaké má státní občanství. "Nábor do gard chceme rozšířit také mezi Maďary žijící v sousedních státech," uvedl předseda Jobbik Gábor Vona.

Premiér Gyurcsány: je to ostuda

V různých částech hlavního města se v sobotu konaly protestní akce levicových organizací, které vznik Maďarské gardy jednoznačně odsuzují. Levicový premiér Ferenc Gyurcsány označil gardu za "ostudu maďarské demokracie".

 "Rasismus, antisemitismus a xenofobie jsou v Maďarsku protizákonné. Existence Maďarské gardy vzbuzuje obavy a ohrožuje bezpečnost země," uvedl v reakci na založení gard.

Maďarské levicové strany chtějí požádat generální prokuraturu o zákaz hnutí Jobbik, které považují za neofašistické. Sociolog András Kovács upozornil, že Jobbik má zatím nízkou podporu občanů , ale příklady podobných hnutí z minulosti jsou odstrašující. "Podpora hnutí Jobbik nestoupá, ale v rámci polovojenských Maďarských gard hrozí sdružování většího počtu příznivců ultrapravice," konstatoval.

Členové maďarské ultrapravice se aktivně zúčastnili loňských protivládních demonstrací, které v ulicích Budapešti přerostly do násilností.

Skupina násilníků tehdy obsadila budovu veřejnoprávní Maďarské televize na Náměstí svobody a v ulicích města vyvolávali střety s policií. Maďarská policie nasadila k udržení pořádku vodní děla, gumové projektily a slzní plyn.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám