Hlavní obsah

Polsko zaskočilo vyjednavače EU zmínkami o obětech války

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Začátek vrcholného summitu Evropské unie v Bruselu poznamenalo hned na úvod polské obviňování Německa kvůli obětem světových válek. Němečtí zástupci, ale i zahraniční představitelé zavlékání historických problémů do institucionálních reforem EU odmítli.

Článek

Polsko na schůzce unie zastupuje prezident Lech Kaczyński. Zasazuje se o změnu hlasovacího systému v EU. [celá zpráva] Účastníky summitu však překvapila argumentace Varšavy. Prezidentův bratr premiér Jaroslaw Kaczyński totiž ve čtvrtečním rozhlasovém rozhovoru řekl: "Žádáme jen, abychom dostali zpět, o co jsme přišli. Kdyby Polsko neprožilo léta 1939 až 1945, mělo by 66 miliónů obyvatel."

"Taková vyjádření bolí a ve 21. století by se už neměla dělat," reagoval německý politik a předseda Evropského parlamentu Hans-Gert Pöttering. Jeho názor nacházel odezvu také u jiných zahraničních delegací. "Nápad, aby se dnešní rozhodnutí o poměrech hlasů zakládala na druhé světové válce, je absurdní," řekl dánský premiér Anders Fogh Rasmussen.

Podle Polska je Německem navrhovaný hlasovací systém nespravedlivý a posiluje velké členské státy unie. Polsko žádá změnu procentní hlasovací kvóty potřebné pro schválení návrhů v Radě EU. Vyhrožuje přitom, že nepřijme-li summit jeho plán, bude vetovat přijetí euroústavy, jejíž přijetí je hlavním cílem summitu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám