Hlavní obsah

Polský premiér obhajoval na Slovensku americké antirakety

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Polský premiér Jaroslaw Kaczyňski při své páteční návštěvě Slovenska obhajoval plán Spojených států rozmístit v Česku a Polsku část svého protiraketového štítu. S premiérem Robertem Ficem, který americký záměr kritizuje, se neshodl ani na postoji k evropské ústavní smlouvě.

Článek

"Jsme přesvědčeni, že (americký protiraketový štít) je užitečný podnik pro celou Evropu a v žádném případě neohrožuje naše sousedy na východě, především Rusko," prohlásil Kaczyňski na tiskové konferenci. Jednání jsou však podle něj teprve na počátku. "Až začnou seriózní jednání, pak budeme informovat naše přátele, o co konkrétně jde," poznamenal.

Fico během nedávné návštěvy u ruského prezidenta Vladimira Putina zopakoval, že je proti postavení základny v Česku a Polsku. Později řekl, že USA udělaly chybu, když svůj plán předem nekonzultovaly s Ruskem.

Šéfka polské diplomacie Anna Fotygová v pátek polským poslancům oznámila, že premiér podepsal příslušnou instrukci pro vyjednavače, takže rozhovory s americkou stranou budou moci příští týden začít. Dodala, že jejich výsledek není nijak předurčen. Podle americké diplomacie jednání začnou 14. května.

USA si přejí v Česku umístit radar dalekého dosahu a v Polsku desítku protiraketových střel. Systém má podle Washingtonu ochránit USA a Evropu před případným úderem ze států jako Írán či KLDR. Rusko jej však považuje za ohrožení vlastní bezpečnosti a hrozí protiopatřeními.

Reklama

Související články

Rusové a Američané se sejdou kvůli radaru

Rusko a Spojené státy uspořádají schůzku svých ministrů obrany a zahraničních věcí s cílem zmírnit napětí, které mezi oběma státy vzniklo kvůli plánům...

Výběr článků

Načítám