Hlavní obsah

Blair má konečně oznámit datum rezignace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Britský premiér Tony Blair má ve čtvrtek oznámit termín své plánované rezignace i své další plány. Jeho kancelář to potvrdila. Blair ovšem o svých plánech bude nejprve informovat své stranické kolegy a až poté oznámí termín odchodu veřejně.

Článek

Mluvčí Tonyho Blaira uvedl, že premiér bude v čele labouristů do té doby, než bude vybrán jeho nástupce, což má trvat asi sedm týdnů. Jeho nástupcem bude zřejmě ministr financí Gordon Brown. [celá zpráva]

Před svým odchodem má mít podle svého mluvčího Tony Blair "plné ruce práce s tématy domácí politiky." Má se údajně věnovat i jednání G8 a summitu EU.

Současný eurokomisař pro obchod a bývalý člen Blairova kabinetu Peter Mandelson sdělil, že bude podporovat Blairova nástupce, a popřel, že by Blair seděl do svého odchodu v kanceláři jako chromá kachna. Reagoval tak na kritiku ze strany opozice.

Cameron nazval vládu spolkem živých mrtvol

Spekulace o Blairově rezignaci poznamenaly také středeční pravidelné parlamentní interpelace. Zatímco Blair trval na tom, že bude až do konce vykonávat funkci s plným nasazením, šéf opozice David Cameron označil jeho kabinet za "vládu živých mrtvol". Podle něj je vláda "paralyzovaná". Většina ministrů podle šéfa toryů totiž odejde nebo čeká, že je Gordon Brown odvolá. "Jsou nám v podstatě na nic," řekl Cameron o členek kabinetu.

Blair se loni rozhodl opustit vládu poté, co se po desetiletém působení v jejím čele znelíbil podle průzkumů voličům kvůli vojenské angažovanosti Británie v Iráku a politickým skandálům. Nový premiér Brown má posílit šance labouristů na další vítězství v příštích parlamentních volbách v roce 2009 či 2010.

Blair chce hledat dialog mezi náboženstvími

Po odchodu z čela vlády se bude podle deníku The Times Tony Blair hlavně věnovat posilování dialogu mezi křesťanstvím, judaismem a islámem ve světě.

Blair se podle něj rozhodl vytvořit globální nadaci, jejímž cílem bude posilovat porozumění mezi třemi hlavními monoteistickými náboženstvími v dnešním světě. Tomuto projektu hodlá věnovat většinu energie po své očekávané demisi, napsal list s odvoláním na vládní zdroje.

"Blair se chystá vytvořit jakousi ´mezináboženskou´ organizaci. Domnívá se, že tato otázka si zasluhuje aktivní přistup a že se tím nikdo jiný pořádně nezabývá," citoval The Times nejmenovaného člena týmu Blairových poradců.

Premiérovi poradci připustili, že nový projekt se může setkat s odporem muslimů, kteří vyčítají Blairovi jeho roli spojence amerického prezidenta George W. Bushe a jeho podíl na invazi do Iráku. Blair však podle nich přesto věří, že je s to oslovit umírněné muslimy.

Nová nadace bude sídlit v Londýně a bude údajně platformou i pro další globální otázky, například globální oteplování, rozvoj Afriky a blízkovýchodní mírový proces.

Reklama

Související témata:

Související články

Blaira by mohl nahradit Reid

Energické řízení britské politiky po odhalení teroristů plánujících útoky na letadla vylepšilo šance ucházet se o post britského premiéra ministrovi vnitra...

Blair odejde z funkce do roka

Britský ministr životního prostředí David Miliband v úterý uvedl, že očekává odchod Tonyho Blaira z funkce premiéra v příštím roce. Je to poprvé, co se některý...

Blair odejde z funkce do dvanácti měsíců

Britský premiér Tony Blair ve čtvrtek potvrdil, že odstoupí v příštích dvanácti měsících. Přesné datum však neuvedl, i když ho po něm požadují poslanci z jeho...

Výběr článků

Načítám