Hlavní obsah

Kasparov je mezi 170 zadrženými účastníky demonstrace proti Putinovi

– MOSKVA

Ruský šachista Garry Kasparov byl v sobotu zatčen v Moskvě, když se chtěl zúčastnit protestní demonstrace proti prezidentu Putinovi. Informovala o tom televize CNN s odvoláním na agenturu Reuters. Fotograf a dva členové jejího televizního štábu byli mezi 170 dalšími zadrženými.

Článek

Policie odvezla Kasparova a další zadržené auty z Puškinova náměstí plně obklíčeného pořádkovými jednotkami. Mnozí se nechali v klidu naložit do aut, jiní se snažili policistům bránit, píše Reuters. "Chtěli jsme jít do metra, abychom dojeli na místo protestu, ale policie nás nenechala jet a on byl zadržen," uvedla Kasparovova mluvčí Marina Litvinovičová.

Na Puškinově náměstí začíná pochod "Těch, kteří nesouhlasí" moskevskými ulicemi. Organizátoři demonstrace patřící k platformě Jiné Rusko očekávají podle dřívějších zpráv osm až deset tisíc účastníků. V ulicích je na devět tisíc policistů, zabránili i dalšímu představiteli opozice, bývalému premiérovi Michailu Kasjanovi, ve vstupu na Puškinovo náměstí.

Kasparov patří k odpůrcům Putina, stojí v čele opozičního hnutí Sjednocená občanská fronta, která spolu s dalšími opozičními skupinami uspořádala již několik masových demonstrací proti politice Kremlu. Ve čtvrtek na tiskové konferenci varoval, že režim použije sílu proti účastníkům protiputinovského pochodu.

Policie konání opoziční demonstrace na Puškinově náměstí nepovolila. Foto: ČTK/AP

Policie nepovolila konání opoziční demonstrace na Puškinově náměstí, které je jedním nejznámějších a nejviditelnějších veřejných míst v Moskvě, a nabídla opozici jiné místo. Ta to však odmítla. Povolení sejít se na Puškinově náměstí dostala ale prokremelská organizace Mladá garda. Jejích členů se ale sešly poblíž náměstí zhruba dvě stovky a na opozičníky pokřikovali "političtí zaprodanci".

I v minulosti se tyto protesty konaly za masové přítomnosti policie, nebo jí byly i rozehnány a mnoho lidí bylo zadrženo.

Reklama

Výběr článků

Načítám