Hlavní obsah

Sarkozy chce zavést ve Francii přistěhovalecké kvóty

Právo, Jaroslav Zbožínek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Vyvedení Francie z trojí krize - politické, ekonomické a krize identity slíbil v pondělí kandidát pravice na prezidenta Nicolas Sarkozy. Z průzkumů vychází Sarkozy i nadále jako mírný favorit.

Článek

V průzkumech si Sarkozy nadále udržuje náskok před svými rivaly. Podle institutu IFOP může počítat v prvním kole hlasování 22. dubna s 28 procenty hlasů, zatímco Royalová s 23 procenty a Bayrou s 21 procenty. Se 13,5 procenta je na čtvrtém místě šéf krajně pravicové Národní fronty Jean-Marie Le Pen. O nové hlavě státu se ale s největší pravděpodobností rozhodne až ve druhém kole 6. května, v němž se utkají dva nejúspěšnější uchazeči kola prvního.

Sarkozy slíbil vyvést Francii z trojí krize

Tři týdny před prvním kolem hlasování oficiálně prezentoval své záměry, když v Paříži na tiskové konferenci představil svou knihu v barvách trikolóry Ensemble (Společně). 

Země galského kohouta podle něj prožívá politickou krizi, protože stát je nemohoucí a státní struktury nevýkonné. Ekonomická a sociální krize je podle něj patrná z toho, že není doceněna hodnota práce a rychlejšímu hospodářskému rozvoji země brání četné byrokratické překážky a zákony zamezující lidem, aby si vydělali víc.

"S tím je nutné skoncovat," tvrdí Sarkozy, čímž myslel i stávající sociální systém, který označil za příliš velkorysý a pečovatelský. I tato opatření by v pětiletém prezidentském období měla vést ke snížení nezaměstnanosti z nynějších 8,5 na pět procent.

Varuje před sociální explozí

Krizi identity spojil Sarkozy s "krizí republikánských hodnot" a problémy, které má Francie s přistěhovalectvím. Imigrace by podle něj měla mít své meze, jinak by prý mohla nastat sociální exploze. Proto chce prosadit vytvoření zcela nového úřadu - ministerstva pro přistěhovalectví a národní identitu.

Naprosté otevření hranic je neúnosné, proto bude nutné zavést roční kvóty a umožnit pobyt ve Francii jen těm, kteří budou respektovat její zákony a kulturu, řekl dále Sarkozy, jenž během vlny nepokojů na přistěhovaleckých předměstích před půldruhým rokem proslul tvrdými výroky a postupem vůči pachatelům tehdejších výtržností.

Útok na protivníky

Tvrdé útoky adresoval Sarkozy týž den svým dvěma hlavním protivníkům - socialistce Ségolene Royalové a centristovi Francoisi Bayrouovi. Sarkozy odmítl především nedělní výtku ze strany Royalové, že (Sarkozy) ztrácí nervy, když hovoří o "národní identitě".

Nervy podle něj naopak ztrácí Royalová, jestliže výroky o "národní identitě" označuje za hanebné. "Řekl bych dokonce, že je to určitá forma hysterie," zdůraznil předseda UMP.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám