Hlavní obsah

Britové viní Tonyho Blaira z politické korupce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

List The Sunday Times zveřejnil výsledky svého průzkumu, v němž se tázal občanů, zda věří svému premiérovi Tony Blairovi. Drtivá většina je vůči němu skeptická a myslí si, že premiér přiděloval čestné politické posty výměnou za předvolební finanční podporu své Labouristické straně. Pouhých 16 procent lidí mu věří.

Článek

Policie v posledních deseti měsících vyšetřuje financování bývalé volební kampaně labouristů a dvakrát vyslýchala i Blaira, což bylo poprvé u některého z britských premiérů v dějinách země. Aféra vypukla začátkem loňského roku poté, co se zjistilo, že ve sněmovně s pomocí vlády usedli bohatí podnikatelé, kteří před volbami půjčili labouristům velké částky.

Jen 16 procent respondentů si myslí, že Blair je "poctivý a upřímný". Téměř 60 procent však je naopak přesvědčeno, že se premiér politické korupce dopustil. Ostatní nevědí, co si vlastně myslet o podílu Blaira na případu, který se začal nazývat "peníze za pocty".

Tony Blair loni v důsledku poklesu své popularity v souvislosti s jinými skandály a válkou v Iráku slíbil, že odejde do konce letošního září. Místní komentátoři se však nyní domnívají, že se tak pravděpodobně stane dříve, nejpozději v červnu, nebo červenci.

Reklama

Související témata:

Související články

Britského premiéra znovu vyslýchala policie

Britský premiér Tony Blair byl minulý pátek opět vyslýchán policií jako svědek při vyšetřování skandálu kolem údajných předvolebních půjček vládní straně...

Výběr článků

Načítám