Hlavní obsah

Itálie stíhá amerického vojáka za zabití jejího agenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŘÍM

Římský soudce ve středu rozhodl, že 17. dubna bude zahájeno soudní řízení proti americkému vojákovi Mariu Lozanovi, který je obviněn z vraždy italského tajného agenta Nicoly Calipariho a pokusu o vraždu dalších dvou Italů. Agent byl zabit v Iráku, když vezl na letiště italskou novinářku Giulianu Sgrenovou, kterou po měsíci propustili únosci.

Článek

Na kontrolním stanovišti Američané zahájili palbu na auto s agentem a novinářkou. Podle nich jelo příliš rychle a nereagovalo na příkaz zastavit dávaný pažemi, světly a nakonec i varovnými výstřely do vzduchu. Pak voják střílel na motor auta.

Italská stana to odmítá. Tvrdí, že americké velitelství o cestě agenta s novinářkou předem informovala. Podle Italů stříleli Američané bez varování a vůz po zahájení palby nezačal zrychlovat, nýbrž zastavil. [celá zpráva] Zjistit pravdu bude obtížné, protože vojáci hned auto odtáhli a zničili i záznamy.

Agentova smrt zhoršila vztahy mezi USA a Itálií

Aféra kolem Calipariho smrti před dvěma lety vyvolala rozmíšku mezi oběma zeměmi. USA tvrdily, že střílející voják, později identifikovaný jako Lozano, za Calipariho smrt odpovědnost nenese, protože pouze plnil služební povinnost. [celá zpráva]

Itálie to však považovala za urážku a v zemi se zdvihla vlna protiamerických demonstrací. [celá zpráva] Objevily se i spekulace, že Američané stříleli záměrně, protože Sgrenová získala dokumenty o použití fosforových bomb při dobývání Fallúdži. [celá zpráva] Sama novinářka tuto teorii podpořila.

Lozano bude zřejmě souzen v nepřítomnosti. Jeho advokát řekl: "Plnil jen svou povinnost, což je něco, co nebral soudce v úvahu."

Sgrenová však má odlišný pohled: "Nechceme udělat z Maria Lozana obětního beránka, ale chceme najít, kdo byl odpovědný a dostát právu."

Vdova po Caliparim, senátorka Rosa Calipariová řekla: "Vypadá to jako první krok na dlouhé cestě k pravdě a spravedlnosti, doufám, že to justice dovede do konce."

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám