Hlavní obsah

Evropa eviduje podle zprávy přes tisíc tajných letů CIA

Právo, Blahoslav Hruška

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

V zemích EU bylo zaznamenáno nejméně 1 245 tajných letů americké Ústřední zpravodajské služby CIA, z toho nejvíce v Německu, Velké Británii a Irsku. Česko mezi zeměmi, jež o převozech vězňů věděly, nefiguruje. Ve své závěrečné zprávě, jež uzavírá roční šetření, to tvrdí zvláštní vyšetřovací výbor europarlamentu.

Článek

Studie kritizuje řadu evropských zemí i představitelů EU za údajně nedostatečnou spolupráci s výborem a USA za nehumánní zacházení s vězni v tajných věznicích, i když žádné důkazy o jejich existenci v Evropě nepřináší. Nejčastěji se přitom spekulovalo o Polsku a Rumunsku.

O přeletech CIA vědělo podle 31členného výboru EP celkem 13 zemí, které tak "nesplnily základní evropské závazky, jako je respektování lidských práv". Varšava podle europoslanců také porušila lidská práva, a to tím, že "nezahájila nezávislé vyšetřování jako reakci na obvinění z porušování práv". Na základě současného stavu věcí nicméně podle zprávy nelze výskyt tajných amerických věznic v Polsku prokázat.

Na černé listině se ocitlo také Německo, a to za případ brémského Turka Murata Kurnaze, který byl unesen v roce 2001 z Pákistánu na Guantánamo. Berlínská rudo-zelená koalice podle vyšetřovacího výboru Bundestagu nejméně od roku 2002 věděla, že Kurnaz nemá žádné kontakty na al-Kajdá, přesto v jeho prospěch nic neudělala, přestože USA chtěly již před pěti lety kauzu předat německým úřadům.

Zprávu vyšetřovacího výboru EP ale kritizovali za nevyváženost také někteří jeho členové, kteří pro dokument nezvedli ruku. "Text odráží ideologické zaujetí části poslanců," řekl český europoslanec Josef Zieleniec. Dokument totiž připravil italský socialista Claudio Fava, který je ve svých názorech podle kritiků apriorně protiamerický.

V rámci své činnosti výbor podnikl vyšetřování v sedmi zemích a provedl na 130 rozhovorů a slyšení.

Reklama

Související články

Evropské země věděly o tajných aktivitách CIA

Mnohé země Evropské unie věděly o aktivitách americké zpravodajské služby CIA na svém území, především se jednalo o převážení lidí, které CIA zadržela, neboť...

Výběr článků

Načítám