Hlavní obsah

V Maďarsku objevili nová ložiska plynu

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BUDAPEŠŤ

V blízkosti jihomaďarského města Makó objevili vědci jedno z největších ložisek zemního plynu v Evropě. Jak informovala maďarská média, v ložisku se údajně nachází až 600 miliard krychlových metrů plynu.

Článek

Podle odborníků může začít těžba ještě letos. Deník Népszava uvedl, že plynová pole objevila maďarská dceřiná společnost kanadské firmy Falcon Oil and Gas, společnost TXT s.r.o. Firma získala povolení od maďarského státu na těžbu po dobu 35 let. Plyn není možné těžit obvyklou technikou, protože se nachází v hloubce šest až deset kilometrů. Podle expertů se však těžba i za těchto okolností vyplatí.

Naleziště sníží závislost Maďarska na dovozu ruského plynu. Roční spotřeba země je přibližně 14 miliard metrů krychlových plynu a z tohoto množství Maďarsko dováží až 80 procent z Ruska. Maďarský plyn by mohl být levnější, protože se odbourají tranzitní poplatky. Maďarsko by chtělo plyn prodávat také na evropských trzích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám