Hlavní obsah

CIA věděla, že rozpad Jugoslávie bude krvavý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NEW YORK

Americká zpravodajská služba CIA předem přesně předpověděla, že rozpad Jugoslávie v 90. letech minulého století budou provázet rozsáhlé boje. Agenti rovněž čekali, že USA i jejich evropští spojenci jim budou jen přihlížet. Podle páteční zprávy agentury AP to vyplývá z odtajněné zprávy amerických tajných sil.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Článek

Zpráva se zabývá Jugoslávií v letech 1948 až 1990 a na jejím vzniku se podílela mimo jiné Ústřední zpravodajská služba (CIA). V roce 1990, tedy rok předtím, než se Jugoslávie začala rozpadat, se v dokumentu psalo, že tato balkánská země "přestane do roka fungovat jako federativní stát". "Pravděpodobně se rozpadne na dva (celky)," tvrdil materiál.

"Násilí bude úporné a tvrdé," píše se materiálu, který čítá na 900 stran. "Je toho málo, co mohou Spojené státy a jejich evropští partneři udělat pro záchranu jednoty Jugoslávie," tvrdí se v něm dále.

Etnické střety v Jugoslávii začaly v roce 1991 ve Slovinsku, v roce 1992 se rozšířily do Chorvatska a pak do Bosny. Přišlo při nich o život nejméně 200 000 lidí. Další milióny byly vyhnány. Jugoslávie nakonec rozpadla na šest nezávislých států, uvedla AP.

Zpráva z roku 1990 také předpověděla povstání Albánců v Kosovu. To je pod správou OSN od roku 1999, kdy NATO bombardovalo Srbsko, aby zastavilo tvrdá opatření tehdejšího prezidenta Slobodana Miloševiče vůči tamním separatistickým kosovským Albáncům.

Reklama

Výběr článků

Načítám